I Sverige har vi, till skillnad från många länder, exempelvis de övriga nordiska länderna, ingen specifik lag om patienters rättigheter inom hälso- och sjukvården. Den svenska lagstiftningen på hälso- och sjukvårdsområdet utgår istället främst från vilka skyldigheter sjukvårdshuvudmännen och personalen har.
Hälso- och sjukvården, liksom lagstiftningen på området, bör i första hand ha patientfokus. Alliansen vidtog under tidigare mandatperiod åtgärder för att stärka patienternas ställning. Därutöver vore det lämpligt om även Sverige införde en tydlig och lättillgänglig patienträttighetslag där patienternas rättigheter finns samlade. Exempel på rättigheter som borde regleras är rätten till individuellt anpassad information och samtycke, gränser för väntetider och valfrihet i hälso- och sjukvården.
För att en patienträttighetslagstiftning ska bli riktigt verkningsfull krävs det samtidigt att patienterna kan utkräva sina rättigheter på ett effektivt och enkelt men samtidigt rättssäkert sätt.
Regeringen bör i enlighet med som ovan anförs genomföra en översyn av hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Översynen bör inkludera frågan om ett införande av en patienträttighetslag som tydliggör patientens rättigheter.
.
Margareta Cederfelt (M) |
Tina Ghasemi (M) |