Motion till riksdagen
2014/15:1462
av Margareta Cederfelt och Sofia Arkelsten (M)

En framkomlig huvudstad


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Förbifart Stockholm.

Motivering

Stockholms stad är liksom kommunerna i Stockholms läns landsting attraktiva att såväl bo som driva företag och arbeta i. Här bor, verkar och möts människor från världens alla hörn. Fritids- och kulturlivet är rikt, närheten till attraktiva grönområden och vatten unikt. Här finns universitet och högskolor och tusentals små och stora företag som genererar jobb.

 

I Stockholms län bor idag drygt 2,1 miljoner invånare, varav ungefär 880 000 bor i Stockholms stad. Tillväxten i Stockholms län är hög, och om lite mer än 1 år beräknas invånarantalet ha ökat till 2,5 miljoner varav Stockholms stad står för cirka en miljon invånare.

 

Tillväxten i Stockholm är positiv – den skapar förutsättningar för ökat välstånd och trygghetmen tillväxten kan aldrig tas för given. Därför är det nödvändigt att arbeta för att huvudstaden skall vara en attraktiv plats för investeringar, företagande och innovationer.

 

Samtidigt innebär utvecklingen utmaningar för såväl politiken som samhället i stort. Tillväxten skall vara hållbar för såväl människor som miljö, djur och natur.

 

Sedan tidigare är det beslutat om en utbyggnad av tunnelbanan i Stockholm med nio hållplatser vilket är mycket positivt. Detta är mycket positivt eftersom tunnelbanan är samhällsekonomiskt och miljömässigt överlägsen alla andra transportmedel i storstäder. Men det måste självklart till ytterligare transportslag såsom cykel, buss, tvärbana, pendeltåg och spårväg samt förbättrad framkomlighet på vägnätet.

 

Tvärförbindelserna i regionen behöver byggas ut. Mälaren försvårar kommunikationerna; det räcker inte med båtförbindelser utan det är hög tid att också bygga tvärförbindelser för bilar och kollektivtrafik. Det måste vara möjligt att ta sig fram i Stockholmsregionen på ett tidseffektivt och miljövänligt sätt.

 

Under Alliansens tid i regeringsposition togs viktiga steg för att bygga samman Stockholms olika delar och underlätta framkomligheten i regionen. Förbifart Stockholm är en av de viktigaste ingredienserna för en ökad framkomlighet. Det skulle vara mycket olyckligt om den fortsatta projekteringen av Förbifart Stockholm avstannar eller rent av inte blir av. Stockholm och stockholmarna behöver en förbättrad framkomlighet för alla trafikslag.

 

Vinsterna med Förbifart Stockholm finns beskrivet i ett stort antal utredningar men det förtjänar att återupprepa att behovet av en avlastande ringled runt Stockholms stad där tung trafik kan köra skulle göra mycket för en renare stad. En ringled som gör färdsträckan mellan bostad och arbete kortare gör mycket för att underlätta människors resande och arbetsmarknad.

 

Behovet av en ringled runt Stockholms stad är skriande stort varför den sedan tidigare beslutade Förbifart Stockholm måste genomföras enligt de tidigare besluten utan fördröjning.

.

Margareta Cederfelt (M)

Sofia Arkelsten (M)