Motion till riksdagen
2014/15:1461
av Hillevi Engström (M)

Hela Sverige ska leva


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Bromma flygplats ska bevaras och att överenskommelsen mellan Luftfartsverket och Stockholms stad från 2007 ska hållas.

Motivering

Vi lever i ett land med stora avstånd, där sysselsättning och företagsöverlevnad är helt beroende av snabba och effektiva transporter. Såväl gods som personer behöver smarta transporter. Alla transportslag har sina fördelar och det är med glädje jag ser de stora infrastrukturprojekten som beslutades och startades upp under alliansregeringen. Såväl vägar och tunnlar som järnvägar byggs som aldrig tidigare.

 

Utöver fungerande väg- och järnvägs- samt sjötrafik har också flyget sin viktiga betydelse, såväl för oss som bor i storstaden med omnejd som för boende i andra delar av vårt avlånga land. Det är därför med mycket stor oro jag ser planer på en nedläggning av Bromma flygplats. En nedläggelse för Bromma skulle slå oerhört hårt mot jobben, eftersom mer än 9 av 10 resor till och från Bromma är arbetsrelaterade.

 

Många mindre flygbolag och regionala flygplatser riskerar att läggas ner om hotet mot Bromma flygplats blir en realitet. Framförallt drabbar det orter utanför Stockholm. Boende i Visby, Ängelholm, Halmstad, Växjö, Trollhättan och Sundsvall för att ta några exempel har också behov av flygtransporter. Det är uppenbart att en nedläggning av Bromma riskerar att slå ut många jobb och försvåra för näringslivsetableringar utanför storstäderna. En regering som säger sig sträva efter en låg arbetslöshet borde beakta detta faktum seriöst. Det är klarlagt att Arlanda flygplats inte heller har kapacitet att ta över flyget från och till Bromma.

Stockholmare och andra som reser hit värdesätter Bromma flygplats högt och vill att flygplatsen får vara kvar. Flygplatsen är Sveriges tredje sett till antalet resenärer.

.

Hillevi Engström (M)