Motion till riksdagen
2014/15:1455
av Carina Ohlsson (S)

Kvaliteten inom äldreomsorgen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en kvalitetsplan för äldreomsorgen.

Motivering

Mer behöver göras för att stärka de äldres rätt till en värdig omsorg och det bör också ställas högre krav på kvalitetsuppföljningar av verksamheten, i kombination med andra parametrar som till exempel personalens arbetsmiljö och utbildningsnivå. Den främsta kvalitetsfaktorn i äldreomsorgen är trots allt personalen och dess kompetens.

Samtidigt som antalet seniorbostäder har vuxit under ett antal år har antalet platser i särskilt boende minskat. Det har skett genom att flerbäddsrum gjorts om till enkelrum, vilket har varit bra och en viktig standardhöjning. Men omvandlingen har också möjliggjorts genom att äldre fått mer hjälp i hemmet för att kunna bo kvar i eget boende så länge som möjligt. Denna så kallade kvarboendeprincip har på många sätt varit bra, men samtidigt kanske man på en del håll har drivit den för långt.

Ingen som är gammal, skör och orolig ska tvingas att bo kvar hemma bara för att man inte är tillräckligt sjuk. Äldres behov av trygghet och gemenskap ska vägas in som ett viktigt skäl i biståndsbedömningen för plats i särskilt boende.

Kommunal tog nyligen fram en rapport som visar att de resurser som läggs på äldreomsorgen har minskat rejält sedan 1980 trots att det blir allt fler äldre. Samtidigt ökar anhörigomsorgen dramatiskt. Cirka 100 000 personer har gått ner i arbetstid eller helt slutat arbeta för att vårda en anhörig, ofta beroende på att de inte litar på kvaliteten inom äldreomsorgen.

Kvaliteten i äldreomsorgen måste säkras. En långsiktig kvalitetsplan för den svenska äldreomsorgen måste tas fram.

Kvalitetsplanen behöver sträcka sig fram till 2025 med etappvisa mål och delmål. Planen ska stimulera innovationer i äldreomsorgen, ett hälsofrämjande arbete på alla nivåer, en ökad tillgänglighet, åtgärda kvalitetsbrister och öka jämlikheten och jämställdheten, inflytandet och valfriheten för de äldre samt innehålla ett program för generationsväxling för personalen. Personalen ska garanteras rätt till heltid, utvecklingsmöjligheter, kompetensutveckling, bra arbetsmiljö och bra arbetsvillkor.

.

Carina Ohlsson (S)