Äldreomsorgen i Sverige står inför stora utmaningar. I början av 2020-talet kommer antalet äldre över 85 år att öka markant, det vill säga den grupp som är i störst behov av vård och omsorg. Samtidigt som äldrevården har blivit allt mer kunskapskrävande och komplicerad sjunker tillgången på ny arbetskraft med rätt utbildning. Allt färre söker sig till gymnasieskolans omvårdnadsprogram.
Många söker sig till vårdyrket i vuxen ålder och finner det både stimulerande och givande. Dock saknas ofta den utbildning som krävs, det vill säga examen motsvarande undersköterska. Det innebär att de inte kan erbjudas tillsvidareanställning.
Att ta tjänstledigt i vuxen ålder för att läsa in en examen kan vara svårt ekonomiskt och är för många inte ett alternativ. Samtidigt lider kommunerna en stor brist på utbildad arbetskraft och många som vill och skulle kunna göra en värdefull insats inom äldreomsorgen går utan arbete.
Det är inte bara grundexamen som behövs. Den komplicerade vården kring äldre, till exempel när det gäller vård av personer som har demenssjukdomar eller psykiska diagnoser, ökar. För detta behövs personal med specialistkompetens som idag oftast saknas på äldreboenden och inom hemtjänsten. Ett kunskapslyft bör därför även omfatta viss vidareutbildning.
Sverige behöver ett nytt kunskapslyft för att säkra att det finns personal med rätt kunskaper inom äldreomsorgen och för att fler ska komma i arbete.
.
Lars Eriksson (S) |
|