Motion till riksdagen
2014/15:1447
av Hannah Bergstedt och Fredrik Lundh Sammeli (S)

Stöd och hjälp för medberoende


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att inkludera hjälp och stöd till de medberoende i behandlingen av människor i missbruk.

Motivering

Drogberoende av olika slag är ett av vår tids största hälsoproblem. Mer än 500 000 svenskar beräknas vara alkoholberoende. 250 000 är beroende av lugnande eller smärtstillande medel och 40 000 är narkotikaberoende. Blandberoende har blivit allt vanligare och andelen kvinnor med alkohol- eller tablettberoende har ökat kraftigt de senaste 40 åren.

Detta gör att många familjer, anhöriga, vänner och arbetskamrater till de sjuka personerna berörs direkt eller indirekt. Man räknar med att det finns fyra till fem personer runt varje missbrukare som dras in i dennes sjukdomsyttringar och sjukdomsförlopp på ett eller annat sätt.

Alla dessa närståendes lidanden har uppmärksammats förhållandevis dåligt. Forskning på deras problem har varit och är fortfarande endast sporadisk och mycket bristfällig. En make, maka eller ett barn till en aktiv missbrukare är medberoende i missbruket. Medberoende är man när man ställer upp och skyddar, ljuger och hjälper till så att missbrukaren kan få missbruka i fred. Eventuella rykten dementeras eftersom den medberoende inte ens själv förstår vad det handlar om. Ju mer den som är medberoende ställer upp, desto mer kan missbrukaren missbruka.

Under en medberoendes fasad av kontrollerat beteende döljs nedstämdhet, oro och depression som ibland har lagrats under många år av förnekelse, stöd till barnen och skydd av hela familjen från insyn av grannar, vänner, chefer och socialarbetare. Den långvariga psykiska pressen har lett till psykiska besvär i form av fobier, panikångest, tvångstankar och sömnsvårigheter. Listan kan göras lång. Om och när den beroende får hjälp tar samhället för givet att den medberoendes problem är lösta, men så är långt ifrån fallet. Den beroende har fått hjälp ut ur sitt missbruk och sitt beteende medan den medberoende fortfarande är fast i samma mönster.

Det saknas riktlinjer och bestämmelser som ger de medberoende rätt att få hjälp och stöd och de glöms ofta bort efter samhällets insats mot missbrukaren. Det borde vara en självklar del i varje verksamhet som bedriver behandling för missbruk att även inkludera de medberoende i sitt arbete och ge dem hjälp och stöd. Det skulle underlätta tillfrisknandet både för den som blivit drogfri och för dennes anhöriga.

.

Hannah Bergstedt (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)