Motion till riksdagen
2014/15:1446
av Hannah Bergstedt (S)

Möjligheter för sociala föreningar att söka ekonomiskt stöd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över sociala föreningars behov och möjligheter att söka ekonomiskt stöd.

Motivering

Ideella organisationers arbete har en stor betydelse för samhället, för barn och unga, människor mitt i livet och för gamla. För att stimulera och underlätta engagemanget finns möjlighet för många organisationer att söka pengar för att kunna bedriva sin löpande verksamhet. Stödet kan vara kommunalt, regionalt eller via statliga medel genom olika fonder. Dessa stöd ställer ofta kravet att verksamheten ska omfatta en viss åldersgrupp eller vara inriktad på ett utvecklingsområde som samhället vill arbeta med.

 

Många sociala föreningar som jobbar för att stötta utsatta människor, exempelvis personer med kriminell historia, olika typer av missbruk eller ekonomiskt utsatta, har svårt att hitta pengar att söka för den löpande verksamheten. Dessa föreningar har en viktig stödjande funktion och skapar mötesplatser för människor som kan hjälpa varandra att ta sig vidare i livet.

 

Förutsättningarna för de sociala föreningarna ser mycket olika ut i landet. Det finns därför anledning att se över möjligheten att skapa förutsättningar för sociala föreningar att söka pengar för att underlätta deras viktiga arbete, oavsett var i landet de bedriver sin verksamhet.

.

Hannah Bergstedt (S)