Motion till riksdagen
2014/15:1444
av Hannah Bergstedt (S)

Lättläst för alla


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det ska finnas ett statligt ansvar för att inte bara människor med diagnos utan även svaga läsare ska ha god tillgång till litteratur och information.

Motivering

Bättre läskunnighet är ett prioriterat mål inom EU, som menar att det är avgörande att kunna läsa för att få ett bra liv. Allt fler jobb kräver att man kan läsa bra.

 

Medan läsning och skrivning är viktigare än någonsin i vår digitaliserade värld halkar vår läskunnighet efter; läskunnigheten hos landets fjärdeklassare har försämrats under de senaste sex åren. Det visar den internationella undersökningen Pirls.

 

Förbättrad läskunnighet leder till vinster för enskilda och för samhället och har stor betydelse för den personliga utvecklingen, möjlighet till delaktighet och inflytande samt är en nyckel till att etablera sig på arbetsmarknaden.

 

Så många som en fjärdedel av landets befolkning är så kallade svaga läsare. Alla omfattas inte av diagnoser som till exempel dyslexi, men har svårigheter att ta till sig kunskap i skrift.

 

Det är av största vikt att se till att även de som saknar diagnoser får det stöd och den hjälp man behöver, och att tillgången till lättläst både inom offentliga myndigheter, kommuner och landsting utvecklas men också att skönlitteratur, nyheter och andra skrifter finns tillgängliga och inte helt förlita sig på att en privatmarknad ska tillgodose dessa behov.

.

Hannah Bergstedt (S)