Sverige är ett land med en mycket lång kust, vilket också gör det till ett av världens mest sjöfartsberoende länder. Samtidigt innebär det att staten behöver använda mycket resurser för att upprätthålla de samhällsviktiga funktioner som krävs för att sjöfarten, båtlivet och samhället ska fungera på ett bra sätt.
I dagsläget finns det en rad statliga myndigheter som på olika sätt arbetar med maritim verksamhet och därmed också behöver ha resurser tillgängliga för detta. Kustbevakningen, Försvarsmakten (marinen), polisen, Sjöfartsverket och Trafikverket (Färjerederiet) har alla olika operativa resurser för verksamheten till sjöss. Det finns också ytterligare ett antal aktörer som behöver sjögående enheter för att exempelvis bedriva provtagning och forskning, som universitet och miljö- och vattenmyndigheter. Samtidigt finns det ett antal frivilliga resurser som inte får statligt stöd, framför allt kopplat till sjöräddningen.
Antalet myndigheter med maritim verksamhet borde kunna samordnas och sannolikt också effektiveras betydligt. Ett mer effektivt och flexibelt utnyttjande av samhällets samlade maritima resurser skulle innebära både kostnadsbesparingar och sannolikt också ett bättre stöd till både enskilda individer och samhällsfunktioner.
Ett tydligt exempel är sjöräddningen, som behöver ett antal resurser för att snabbt kunna rädda liv längs hela Sveriges kust. Här finns redan en fungerande samverkan, men genom att samordna resurserna ytterligare och öka samverkan borde verksamheten kunna effektiviseras och förbättras ytterligare, utan att sätta sjöräddningstjänsten ur spel. Andra exempel är att Kustbevakningens resurser borde kunna användas i betydligt högre utsträckning för isbrytning och att Sjöfartsverkets rederiverksamhet borde kunna ta ett större ansvar för att tillhandahålla fartygsresurser för exempelvis forskning och provtagning. Det lär finnas ett stort antal sådana möjligheter, om man utreder frågan.
.
Mattias Ottosson (S) |
|
Anna-Lena Sörenson (S) |
Johan Löfstrand (S) |
Teresa Carvalho (S) |
|