Motion till riksdagen
2014/15:1433
av Susanne Eberstein och Anna-Caren Sätherberg (S)

Upprustning av E14


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för en upprustning av E14.

Motivering

Vägarna spelar en strategisk roll för näringslivets konkurrenskraft och den regionala utvecklingen. Det är viktigt att det nationella vägnätet håller en god standard, särskilt med tanke på landets samlade exportinkomster och från trafiksäkerhetssynpunkt.

E14, som sträcker sig genom Jämtland och Västernorrland, är en del av Mittnordiska korridoren från Finland, genom Sverige och över till Atlantkusten i Norge. Trafikverket har i sin trängselutredning pekat ut sträckan som en flaskhals för effektiva transporter, då vägen bitvis håller en helt oacceptabel standard. Trafikverket menar att E14 utan konkurrens är den väg som har störst betydelse för korridoren i Norge och Sverige. Vägavsnittet mellan Brunflo/Lockne och Pilgrimstad har för låg standard och behöver byggas om. Detta visar sig inte minst i en förfärande olycksstatistik och i att restiderna ökar på grund av att hastigheten sänkts av trafiksäkerhetsskäl. För regionens näringsliv innebär det, att det befintliga avståndshandikappet ytterligare förvärras.

Behovet av att rusta upp E14 har funnits länge, och det fanns tidigare med i investeringsplanen, men lyftes ut tillsammans med andra projekt i samband med Trollhättepaketet.

Det är nödvändigt att de mest trafikerade och mest trafikfarliga sträckorna på E14 rustas upp snarast.

.

Susanne Eberstein (S)

Anna-Caren Sätherberg (S)