Motion till riksdagen
2014/15:1430
av Pia Nilsson m.fl. (S)

Praktik på gymnasiet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjlighet till praktik under studietiden.

Motivering

All kunskap bottnar i lusten att lära och därför är uppgiften för skolan att främja elevernas lust till kunskap så viktig. Det är viktigt i alla årskurser men särskilt viktigt i gymnasieskolan när eleverna pendlar mellan vuxenlivet och barndomen. Då måste det finnas lust att lära för att klara sig igenom gymnasietiden med nya kunskaper och goda betyg för framtiden.

Vi vet att det finns problem i gymnasieskolan. Vissa elever kommer inte in på det program de önskat medan andra inte orkar med studietakten. Studiemotivationen kan ha avtagit efter de nio åren i grundskolan.

Samtidigt vet både föräldrar och ungdomarna själva att det i dagens samhälle krävs en gymnasieutbildning för att möta framtidens behov på arbetsmarknaden. För att ge alla unga möjlighet att slutföra en utbildning på gymnasiet finns det ett behov av att utveckla samverkan mellan skolan och arbetslivet. Att få vidga sina vyer och få del av och förståelse för den mångfald av referenspunkter som finns är betydelsefullt utifrån den mognadsprocess som ungdomar befinner sig i.

 

.

Pia Nilsson (S)

 

Lars Eriksson (S)

Olle Thorell (S)

Anna Wallén (S)