Motion till riksdagen
2014/15:1422
av Boriana Åberg (M)

Förstärkning av arbetet för att skapa framtidens attraktiva städer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stärka arbetet för att skapa framtidens attraktiva städer.

Motivering

Den snabba globala urbaniseringen innebär att en allt större andel av världens befolkning bor i städer och tätorter. Städerna blir allt viktigare för ekonomisk utveckling och livskvalitet, men också för miljön. Inte minst blir utvecklingen i städerna viktig för hur klimatutmaningen kan mötas. Bebyggelse och transporter i städer står för en stor andel av energianvändningen. Urbaniseringen är en global trend och i Europa 2020 uttrycks även klart vikten av attraktiva städer.

 

I Sverige finns i dag bland annat organisationen Svenska Stadskärnor, som har samlat erfarenhet från 20 års arbete med stadsutveckling i ett hundratal kommuner. Organisationen har utbildningsprogram och processverktyg som kan utnyttjas i större utsträckning. Dock är organisationen beroende av frivilliga bidrag från medlemmarna vilket begränsar deras möjlighet att stödja, inspirera och utbilda behövande städer.

Därför bör man överväga att se över behovet av en samlande plattform för samverkan mellan stadens olika intressenter, offentliga såväl som privata. Plattformen skulle kunna formas som ett institut för stadsutveckling där politik, akademi och näringsliv kan mötas och samverka. Institutet blir därmed en viktig remissinstans för departementsövergripande frågor som berör städers attraktion och utveckling.

 

Detta bör ges regeringen till känna.

.

Boriana Åberg (M)