Motion till riksdagen
2014/15:1420
av Boriana Åberg m.fl. (M)

Skånes infrastruktur


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av nödvändiga infrastruktursatsningar i Skåne.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fortsätta det angelägna arbetet med en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör med syfte att ett inriktningsbeslut ska kunna fattas under innevarande mandatperiod.

Motivering

Skånes infrastruktur är en fråga av nationellt intresse. Med sitt strategiska läge hanterar Skåne en stor del av svenska företags transporter genom flera viktiga godsstråk. Effektiva, pålitliga och hållbara transporter till våra viktigaste exportmarknader är avgörande för det svenska näringslivets konkurrenskraft. Genom Skåne passerar årligen mer än en miljon lastbilar. Vägnätet är mycket hårt belastat och bristen på järnvägskapacitet omöjliggör växlingen av gods från väg till järnväg. Detta utgör ett hot mot tillväxt, framkomlighet och utveckling av hållbara transportlösningar inte bara i Skåne utan i hela Sverige.

 

Skåne är en flerkärnig miljonregion där en ökad integration av arbetsmarknaderna ställer krav på investeringar i infrastruktur och bättre kollektivtrafik. 2012 presenterade OECD en analys av Skånes förutsättningar där det konstaterades att Sveriges BNP skulle öka med 40 procent om sysselsättningsgraden och produktiviteten var på samma nivå som i övriga Sverige. Förbättrade pendlingsmöjligheter gör det möjligt för fler att få ett arbete. För att tillvarata Skånes tillväxtpotential krävs långsiktiga investeringar i infrastruktur. Vägar, järnvägar, hamnar och flygplatser hänger ihop i ett sammanflätat trafiksystem där brister i någon del snabbt kan medföra problem även på annat håll. Det är därför angeläget att ligga långt fram i planeringen och fortsätta utbyggnaden av den skånska infrastrukturen för att systemen även framgent ska klara av att möta ökande resmängder och hårdare krav på punktlighet och funktion. Nedan listas några av de projekt som är mest angelägna för att skapa en välfungerande infrastruktur i Skåne. Alla dessa förslag syftar till att ge maximal utdelning per investerad krona i form av förbättrade trafikflöden på vägar, järnvägar, sjövägar och flyg i hela Sverige och därmed skapa förutsättningar för ökad tillväxt och fler jobb.

 

Trafiken över Öresund

Under Öresundsbrons första årtionde ökade resandet med 81 procent. Dagligen sker över 90 000 resor över Öresund. När Fehmarn Bältförbindelsen mellan Danmark och Tyskland öppnar 2021 kommer trafiken att öka betydligt. En fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör är nödvändigt för att undvika trafikkaos. Den skapar en ringlinje som förenar Öresunds två stränder och omlandet i Skåne och Själland, vilket kommer att bidra till ökad integration av arbetsmarknaderna i Öresundsregionen och generera företagsetableringar, tillväxt och nya jobb.

 

Under alliansregeringens tid har frågan om HH lyfts och studerats bland annat som en del av Trafikverkets arbete med den nu gällande nationella planen. Inom ramen för Sverigebygget gav Alliansen uppdrag åt en förhandlingsperson att ta initiativ till samtal med Danmark om en ytterligare fast förbindelse mellan Sverige och Danmark, där en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör har omnämnts som exempel. Vi förutsätter att den nya regeringen fortsätter på samma ambitiösa vis och därmed säkerställer att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör kan finnas med i nästa åtgärdsplan för transportsystemet.

 

Taket för tågpendling mellan Malmö och Köpenhamn är snart nått, och därför behövs i nästa steg även en uppkoppling av Malmö till Köpenhamns metronät. För att tillvarata Öresundsregionens fulla potential kommer både HH-förbindelsen och en metrouppkoppling att behövas, något som därmed inte ska betraktas som ett tecken på bristande förmåga till prioritering, utan nödvändiga framtidsinvesteringar.


Järnvägstrafik

Södra stambanan

Södra stambanan är en av de allra viktigaste delarna i vårt järnvägsnät, och sträckan Malmö–Lund trafikeras i dag av 460 tåg per dygn. En 40-procentig ökning förutspås de kommande 15 åren. Det är därför ett viktigt steg i rätt riktning att byggandet av fyra spår på sträckan Arlöv–Flackarp nu är på väg att förverkligas. Men med tanke på den mycket långa planeringshorisont som järnvägsutbyggnad har bör planeringen för den fortsatta utbyggnaden till fyra spår mot Lund, och sen även vidare norrut till Hässleholm, påbörjas snarast möjligt.

 

Västkustbanan

En annan nationellt mycket viktig järnvägsförbindelse är Västkustbanan. Riksdagens tidigare beslut från 1992/93 att hela sträckan Malmö–Göteborg skulle byggas ut till dubbelspår bör snarast genomföras. En viktig del i detta är sträckan Helsingborg–Maria.

 

Simrishamnsbanan

Simrishamnsbanan (som förbinder Malmö och Simrishamn via Staffanstorp, Dalby, Veberöd, Sjöbo och Tomelilla) är en viktig satsning både samhällsekonomiskt och politiskt. När den blir verklighet kommer sydvästra och sydöstra Skåne att knytas samman, och pendlingsmöjligheterna förbättras markant.

 

Skånebanan

Skånebanan binder samman Helsingborg–Hässleholm–Kristianstad och går sedan vidare in i Blekinge. För att fullt ut kunna integrera östra Skåne i Öresundsregionen behöver järnvägen byggas ut på dessa sträckor. Sträckan Kristianstad–Hässleholm är i dag landets mest trafikerade enkelspår. Det innebär stora begränsningar i möjligheten att bygga ut kollektivtrafiken och transporterna österut. Därför behöver den sträckan snarast byggas ut med dubbelspår.

 

Järnväg till framtidssatsningarna på Brunnshög i Lund

På Brunnshög norr om Lund pågår byggnation av två av världens modernaste forskningsanläggningar, Max IV och ESS, och en stadsdel med en folkmängd motsvarande gott och väl halva Lunds stad. För att fullt kunna utnyttja dessa anläggningars potential, och för att göra dem tillgängliga för internationella forskare och annan arbetskraft, krävs väl fungerande kommunikationer. Såväl Södra stambanan som Sturupspendeln och Simrishamnsbanan bör på lämpligt sätt förbindas med detta område. Planering för hur detta kan ske på bästa sätt bör påbörjas snarast möjligt.

 

Stambana för höghastighetståg

Utbyggd infrastruktur minskar trängsel, möjliggör ett kraftigt ökat bostadsbyggande och underlättar för hållbara transporter i och kring våra storstäder. Två nya stambanor för höghastighetståg mellan Malmö och Stockholm respektive Malmö och Göteborg kommer att radikalt förbättra järnvägskapaciteten och vara till nytta för hela landet.

 

Vägtrafik

Det är angeläget att hela E22-sträckningen – inte bara genom Skåne – byggs ut till full motorvägsstandard. Även E65 mellan Malmö och Ystad är hårt belastad och olycksdrabbad och behöver byggas ut, inte minst av trafiksäkerhetsskäl.

 

Trafikmängden på vägarna E6 och E22 in mot de stora städerna Malmö, Lund och Helsingborg har de senaste åren ökat kraftigt. För att säkerställa att såväl arbetspendlingen in till dessa tillväxtmotorer som de mer långväga transittransporterna fungerar på ett tillfredsställande sätt behöver dessa sträckor byggas ut till tre körfält i båda riktningarna.

 

Väg 108 är ett av de viktigaste transportstråken till Sveriges näst största hamn, Trelleborg, och behöver därför byggas ut till två körfält i båda riktningarna hela sträckan Lund–Trelleborg.

 

Hamnar

Trelleborgs, Helsingborgs, Ystads, Malmö och Åhus hamnar är viktiga delar av det svenska transportsystemet. Hamnarna är därmed av nationellt intresse. Transporterna mellan Sverige och Central- och Östeuropa väntas öka kraftigt de närmaste åren. Det är viktigt att dessa transporter kan tas om hand på ett effektivt och miljövänligt sätt. Behovet av ett fullgott infrastrukturnät i anslutning till ovan nämnda hamnar är av yttersta vikt.

 

Flygtrafik

Copenhagen Airport (Kastrup) och Malmö Airport (Sturup) kompletterar varandra väl och utgör tillsammans de viktigaste naven i flygtrafiken för södra Sverige. För att skapa bättre förutsättningar för ett ömsesidigt kapacitetsutnyttjande på de båda flygplatserna behöver förbindelserna mellan dem förbättras avsevärt. Därför ska arbetet med den s.k. Sturupspendeln, med järnvägstrafik mellan de båda flygplatserna via Malmö, omgående påbörjas. Flygplatsen Ängelholm-Helsingborg måste få en klimatsmart järnvägsförbindelse till de närliggande städerna å det snaraste.

 

För ett långsträckt land som Sverige, med långa avstånd mellan olika befolkningscentra, är en väl utbyggd och fungerande inrikes flygtrafik av yttersta vikt. Bromma flygplats har i det sammanhanget en mycket central roll och skall därför finnas kvar och utvecklas. I Skåne har samtliga tre flygplatser (Sturup, Ängelholm-Helsingborg och Kristianstad) förbindelser med Bromma och en eventuell avveckling kommer att bli ett stort dråpslag mot hela regionen. 

 

.

Boriana Åberg (M)

 

Tobias Billström (M)

Thomas Finnborg (M)

Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Anders Hansson (M)

Olof Lavesson (M)

Maria Malmer Stenergard (M)

Gunilla Nordgren (M)

Ewa Thalén Finné (M)

Hans Wallmark (M)

Anette Åkesson (M)