Det är viktigt att varje skola har en fungerande elevhälsa för att kunna agera när en elev inte mår bra eller inte trivs i skolan.
Den nya skollagen, som började gälla den 1 juli 2011, säger att skolan måste ge eleverna tillgång till skolsköterska, skolläkare, kurator, psykolog och personal med kompetens för specialpedagogiska insatser. Skollagen lyfter fram elevhälsans hälsofrämjande och förebyggande roll.
Det hälsofrämjande arbetet ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa, genom att stärka elevernas delaktighet och självkänsla så att det skapas en miljö som bidrar till elevernas lärande. Även kunskaperna om vilka miljöfaktorer som leder till ohälsa bidrar till att eleverna lättare når utbildningens mål.
Det finns ett tydligt och klart samband mellan lärande och hälsa. God hälsa bidrar till elevernas trivsel, vilket därmed ger bättre förutsättningar för inlärning. De elever som under sin skoltid drabbas av psykisk ohälsa och utanförskap får oftast sämre resultat i förhållande till sina kamrater. Det är därför viktigt att skolan satsar på en god elevhälsa.
Vilken skola som eleverna väljer att gå i påverkar allt mer elevernas skolresultat. Skolor med många studiemotiverade och engagerade elever påverkar skolresultaten i en positiv riktning.
Elevhälsan spelar en viktig roll för att handleda och utbilda den personal som finns inom skolan. Personalens kunskaper om hur de ska agera i olika situationer behöver förbättras. Förmågan att reflektera och agera vad gäller normer och processer är viktig för elevernas möjligheter att uppnå utbildningens mål.
Varje skola avgör på vilket sätt dessa funktioner ska finnas tillgängliga på skolan. Vi kan konstatera att det skiljer sig mycket mellan skolor och hur de har valt att prioritera elevhälsan. En del skolor väljer att prioritera elevhälsan högre än andra, vilket innebär att det finns elever som får ett bättre stöd.
Vi vill skapa en större likvärdighet i skolan för att förbättra skolresultaten och då är elevhälsan en viktig del i det arbetet. En översyn av elevhälsans hälsofrämjande och förebyggande roll bör ske.
.
Anna Wallén (S) |
|
Lars Eriksson (S) |
Olle Thorell (S) |
Pia Nilsson (S) |
|