Motion till riksdagen
2014/15:1406
av Maria Plass (M)

Säkerhet även vid nedläggning av fast telefoni


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Post- och telestyrelsen (PTS) i uppdrag att kontinuerligt och långsiktigt se till att säkerheten för boende inte försämras när det fasta telefonnätet stängs av och läggs ner.

Motivering

I dag pågår en nedmontering av det fasta telefonnätet. Telia har meddelat PTS att företaget kommer att avveckla delar av det fasta telenätet och ersätta det med en telefonilösning via mobilnätet. Telias nedläggning berör inledningsvis cirka 50 000 abonnenter och sker i olika delar av landet framförallt på landsbygden. Detta teknikskifte innebär att delar av kopparnätet ersätts med en telefonilösning via mobilnätet. Teknikskiftet påbörjades under 2010 och beräknas pågå i fem år.

 

Post och telestyrelsen (PTS) har tillsyn över telemarknaden i Sverige och har ställt krav på Telia att de ska erbjuda en likvärdig telefonitjänst, att ingen ska vara utan telefoni i samband med övergången och att informationen ska komma från Telia i god tid. PTS är också aktiva under själva processen för att förvissa sig om att de berörda fasta bostäderna och företagen i god tid får tydlig information om vad Telias teknikskifte innebär och att de erbjuds likvärdiga, fungerande telefonilösningar.

 

Från ett säkerhetsperspektiv kan teknikskiftet starkt ifrågasättas. Vid längre elavbrott till följd av exempelvis stormar eller åskväder, och i ljuset av att mobilmasterna blir allt mer överbelastade och inte helt tillförlitliga, är det fasta telefonnätet den kontakt med omvärlden som då finns att tillgå. I Telias information om teknikskiftet står att det backupbatteri som finns till telefonen fungerar under en kortare tid. Detta kan jämföras med att efter stormen Gudrun var hushåll på landsbygden utan ström i flera veckor. Under den tiden var den enda kommunikationskanalen det fasta telefonnätet. En sådan situation kan bli verklighet vid både planerade och oplanerade längre strömavbrott. Konsekvensen blir att det inte går att komma i kontakt med exempelvis räddningstjänsten.

 

I det här sammanhanget går det inte att hänvisa eller förlita sig på att hushållen kan använda sig av mobiltelefoner via det mobila nätverket. Det finns både äldre och synskadade som inte har mobiltelefoner alternativt inte kan ringa från desamma. Även trygghetslarm drabbas.

 

Teknikskiftet är en ensidig uppsägning av ett abonnemang där kunden inte har getts något val att kunna behålla sin fasta telefon. Teknikskiftet bör därför innebära att Telia ges ett ansvar för att den nya telefonilösningen fungerar även efter det att förändringen genomförts och med samma säkerhet som den tidigare fasta telefonilösningen.

 

Teknikskiftet har mött stort motstånd och varit föremål för domstolsprocess. Det innebär vidare att många människor känner en otrygghet i vardagen när möjlighet till fast telefoni försvinner. Regeringen bör därför ge PTS i uppdrag att kontinuerligt och långsiktigt följa så att säkerheten inte försämras för boende på landsbygden i takt med att det fasta telefonnätet stängs av och läggs ner och att den långsiktigt upprätthålls.

.

Maria Plass (M)