Motion till riksdagen
2014/15:1403
av Maria Plass (M)

Det europeiska au pair-avtalet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör ansluta sig till och underteckna det europeiska au pair-avtalet (European Agreement on Au Pair Placement).

Motivering

Europeiska au pair-avtalet (European Agreement on Au Pair Placement) är ett avtal inom Europarådet som ursprungligen undertecknades i Strasbourg i november 1969 och trädde ikraft i maj 1971. Avtalet innebär att den placerade varken ska ses som traditionell anställd hushållspersonal eller som en traditionell student. I Sverige räknas en au pair som en vanlig anställning och innebär att arbetsgivaren ska betala skatt och arbetsgivaravgifter.

 

I andra länder betraktas en au pair-plats som ett kulturellt utbyte där man får mat, husrum samt fickpengar i utbyte mot det arbete man utför. Denna typ av anställning förekommer i Sverige idag, men i begränsad omfattning eftersom en familj som tar emot en au pair här måste betala en skattepliktig ersättning och ersättningen till au pairen är inte skattefri. Au pair-systemet som det fungerar i andra länder blir därmed omöjligt i Sverige. Sverige till skillnad från andra länder i EU har inte undertecknat och anslutit sig till europeiska au pair-avtalet. Avtalet uppkom för att skapa ett gemensamt regelverk för de länder där au pair-platser förekommer och som skyddar ungdomar som arbetar som au pair. Enligt avtalet ska en au pair få mat och husrum, ha tillgång till eget rum, få möjlighet, tid och finansiering att ta språkkurser, ha minst en ledig dag per vecka och lämplig summa fickpengar. Arbetstiden är reglerad och au pairen behöver inte skatta på sina fickpengar.

 

Många svenska ungdomar vill idag åka till andra länder för den kulturella erfarenheten, många ungdomar vill komma hit till Sverige och många familjer vill ta emot dessa ungdomar. Sverige borde underlätta för detta kulturella utbyte och ansluta sig och underteckna det europeiska au pair-avtalet (European Agreement on Au Pair Placement).

.

Maria Plass (M)