Motion till riksdagen
2014/15:1395
av Mikael Oscarsson (KD)

Avskaffande av avgifter för gåvoskatteavdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att avskaffa ansökningsavgiften och den årliga registeravgiften till Skatteverket för organisationer när det gäller gåvor som ger skattereduktion.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att höja nivån för skattereduktion när det gäller gåvor till ideella organisationer.

Motivering

När Socialdemokraternas valmanifest lanserades var vi många som var ytterligt besvikna på deras förslag om att avskaffa avdragsrätten för gåvor till ideella organisationer. Nu ligger också det beklagliga förslaget i regeringens budgetproposition, och stora delar av den ideella sektorn känner sig oerhört sviken. Budgeten är ännu inte klubbad, och från Kristdemokraternas sida kommer vi göra vad som står i vår makt att stoppa detta destruktiva förslag.

 

Systemet med avdragsrätt för gåvor till vissa ideella organisationer innebär att den som ger pengar till exempelvis hjälpverksamhet eller forskning helt enkelt kan göra ett skatteavdrag för detta.  Tanken bakom är att det är orimligt att pengar som används för att stödja det civila samhället ska beskattas lika hårt som övrigt kapital.  Det ligger en tydlig värdering i detta. Samhället är större än stat och kapital, och bidrag till det civila samhället ska gynnas.

 

Från Kristdemokraternas sida har vi sagt att vi gärna vill göra systemet mer generöst, och göra gåvor till fler typer av ideella organisationer avdragsgilla. Att gåvoskatteavdraget byggs ut successivt på detta sätt är en riktig och framgångsrik väg att gå för att ytterligare stärka den ideella sektorn i Sverige. Ett viktigt steg vore att avlägsna de avgifter som gåvomottagare hittills har behövt betala: först för att bli godkända och därefter en årlig registeravgift. När så många fler ändamål godkänts synes det onödigt byråkratiskt att granska gåvomottagarna på det sätt som hittills skett. Hur detta ska göras bör bli föremål för en översyn av regeringen.

 

I Norge behandlas de här frågorna på ett helt annat sätt. Där finns en mer generös variant av det svenska gåvoskatteavdrag på plats sedan ett decennium tillbaka, och trots att färgerna på regeringarna skiftat under årens lopp är det något som fått vara kvar. 

 

I Sverige har det funnits, och finns alltjämt, en bristande förståelse för det mellanläge som det civila samhället utgör. Sektorn drivs av medborgarnas övertygelser och består av föreningslivet, kyrkor, stiftelser, välgörenhetsorganisationer och mycket mera.  Civilsamhället utgörs av verksamhet som varken står under politisk kontroll eller vars primära syfte är att tjäna pengar. Skattelagstiftning, byråkrati och regelverk har i allt för liten grad byggts med det civila samhällets förutsättningar och behov för ögonen.  Det borde också en modern och framtidsinriktad socialdemokrati kunna ta till sig. Vi beklagar att så hittills inte skett.

 

Det befintliga gåvoskatteavdraget har varit ett första steg att försöka vända på perspektiven, att börja anpassa skattesystemet efter en sektor som annars är satt på undantag. Från Kristdemokraternas sida gick vi till val på att utveckla gåvoskatteavdraget till att omfatta större delar av civilsamhället och att se över förutsättningarna för att höja nivån för skattreduktion när det gäller gåvor till ideella organisationer.

 

Att Socialdemokraterna nu vill vrida tillbaka klockan känns på många sätt obegripligt med tanke på den framgångssaga som gåvoskatteavdraget faktiskt varit. Under 2013 gjorde 761 000 personer, nästan var tionde svensk, avdrag för gåvor. Stefan Löfven borde, innan han vrider klockan tillbaka, ringa sitt systerparti i Norge, som uppenbarligen hållit fingrarna borta från det norska gåvoskatteavdraget under de många år de befann sig i regeringsställning.

.

Mikael Oscarsson (KD)