Motion till riksdagen
2014/15:1385
av Cecilia Magnusson (M)

Förbättrad rehabilitering av unga brottslingar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för förbättrad behandling av unga som har dömts till sluten ungdomsvård.

Motivering

På landets ungdomshem vårdas ungdomar som dömts till fängelsestraff men är för unga för att avtjäna sitt straff på en anstalt. De har blivit dömda till sluten ungdomsvård. De har gjort sig skyldiga till allvarliga vålds- och narkotikabrott. Rummen är sterila och avskalade, ingenting finns framme som skulle kunna användas som vapen, inte ens en blomkruka. Det är en tuff miljö där de flesta intagna bär på trauman och/eller lider av psykiska sjukdomar eller är diagnosticerade med olika bokstavskombinationer.

 

Många av de intagna upplever sig svikna av vuxenvärlden och har därför mycket svårt att knyta an till andra människor. I den sterila miljö de finns i är det svårt att få igång en kontakt, en kommunikation och i förlängningen en rehabilitering av den unge.

 

På fängelser i USA har man med goda resultat använt hundar i detta arbete. Den enkla och självklara närvaron av en hund skapar trygghet i en tuff vardag och har en stor effekt på mycket svåra problem. Dömda brottslingar får också vara fodervärdar åt hundar.

 

Hundar är alltid ärliga, lojala och deras kärlek villkorslös. Hundar kan bidra till en växande tilltro till samhället utanför murarna. Intagna kan lära sig att känna lojalitet och få uppskattning tillbaka, något de flesta inte upplevt tidigare.

 

Detta arbetssätt är inte helt nytt i Sverige. På rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn utanför Piteå utbildas personalen att arbeta tillsammans med terapihundar som ska användas i behandlingen av personer som dömts till psykiatrisk tvångsvård. Under hösten 2014 beräknas arbetet vara igång. Förhoppningen är att hundarna skall få de intagna att öppna sig och känna empati och tillit. Då kan de också bli mer mottagliga för behandling.

 

Hundar finns också sedan länge inom äldreomsorgen som sällskap och träning för de äldre.

 

Dagens ungdomsvård har inte särskilt goda behandlingsresultat då huvuddelen av de intagna återfaller i brottslighet. Därför behövs nya möjligheter att nå ungdomarna och Statens institutionsstyrelse bör får i uppdrag att genomföra försök med att introducera hundar i behandlingsarbetet av unga intagna.

.

Cecilia Magnusson (M)