Motion till riksdagen
2014/15:1381
av Cecilia Magnusson (M)

Tvångsbeskattning av svensk-eritreaner


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nödvändigheten att förbjuda tvångsbeskattning av svensk-eritreaner i Sverige.

Motivering

Riksdagens Dawit Isaak-grupp har i flera år påtalat det faktum att eritreanska medborgare i exil tvingas betala 2 procent sin inkomst till hemlandet. Denna ”skatt” är att likna vid statsterrorism, ingen demokrati kan förfara så. 

Att förhindra dessa överföringar av pengar till Eritrea – ett slags beskattning som saknar laglig grund – är angeläget inte bara så länge Dawit Isaak hålls fängslad utan fram till dess Eritrea slutar att förfölja medborgare där och här i Sverige.

 

Detta skall inte blandas ihop med remitteringar, de pengar som människor världen över skickar till släkt och familj i hemländer. Dessa överföringar är långt mycket större än det totala biståndet. Tvångsbeskattningen är inte frågan om någon hjälp till nära och kära. Skatten understödjer regimen i Eritrea, som varken tar mänskliga rättigheter eller demokrati på något som helst allvar.

 

Diktaturen i Eritrea hävdar att skatten är frivillig, men repressalier mot släkt och familj till landsmän i exil som vägrar betala vittnar om motsatsen. Påtryckningarna från den eritreanska regimen, via ambassaden i Stockholm, innebär också konsekvenser för släktingar till den som uttrycker sig negativt om regimen.

 

Det är därför nu nödvändigt att Sverige ger sitt stöd till de svensk-eritreaner som drabbas och gör tydligt att en tvångsfinansiering av en förtryckande regim på inget sätt är acceptabelt.

.

Cecilia Magnusson (M)