Motion till riksdagen
2014/15:1374
av Maria Ferm och Niclas Malmberg (MP)

Hemlösa EU-medborgare som tvingas tigga


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över insatser för dem som tvingas tigga.

Motivering

Under ett antal år har vi sett en ökning av utsatta EU-medborgare som tvingas tigga för att få ihop sin försörjning på gator runt om i Sverige. Att människor tvingas tigga för sin överlevnad och försörjning säger oss mycket om hur Sverige och Europa ser ut i dag. Det är en konsekvens av den brutala fattigdom som existerar i stora delar av Europa, och också av den rasism som gör att vissa drabbas mycket hårdare än andra och som stänger ute människor från arbete och försörjning.

Att föreslå att tiggeri ska förbjudas är absurt. Människor tigger inte för att det är tillåtet, utan för att de är tvungna. De antiziganistiska strömningar som på flera håll blivit till politik leder till att människor betraktas som statslösa i sina hemländer och förvägras grundläggande rättigheter. Att föreslå att tiggeri ska förbjudas tyder på en oroande utveckling där människorna ses som problem, snarare än rasismen och fattigdomen som drabbar dem.

Stockholms Stadsmission konstaterar: ”En stor andel är romer från Rumänien och tillhör en av samhällets mest diskriminerade och marginaliserade grupp, individer som inte ens i sitt eget hemland har grundläggande medborgerliga rättigheter. För dem är tiggeriet ett desperat försök att försörja sig själva och de familjer som ofta är kvar i hemlandet och lever långt under existensminimum.”[1]

Miljöpartiet står för ett Sverige och ett Europa där vi står upp för allas mänskliga rättigheter. Det gäller när vi driver politik i EU för att länder som Rumänien ska tvingas leva upp till kraven på mänskliga rättigheter, och det gäller när konsekvenserna av fattigdom och rasism visar sig på våra egna gator. Vi får aldrig agera på ett sådant sätt att lojaliteten blir större med diskriminerande strukturer, än med de människor det faktiskt handlar om. Det gäller när vi driver en politik som förbättrar möjligheterna till tak över huvudet och egen försörjning.

På riksnivå tycker vi i Miljöpartiet att det finns flera olika åtgärder som regeringen kan överväga. En tak-över-huvudet-garanti skulle kunna gälla även EU-migranter så att ingen riskerar att frysa ihjäl i snön. Eftersom det kan se olika ut i olika delar av landet vill vi också att regler och socialtjänstens ansvar gällande EU-migranter tydliggörs.

I Stockholm har Miljöpartiet också föreslagit en fördubbling av platserna på Vinternatt, som anordnats för tillfälliga övernattningsplatser tillsammans med frivilligorganisationer. Ingen människa ska riskera att frysa ihjäl i snön.

Vi vill också se över ett utökat stöd till Crossroads som redan i dag arbetar med råd och stöd till hemlösa EU-migranter. De arbetar med allt från att ge vila, värme och kläder till stöd med att söka arbete och språkundervisning.

Många hemlösa EU-medborgare som tigger i Sverige vill helst arbeta. Det borde bli enklare att få ett samordningsnummer som krävs för att söka arbete och man måste på samma sätt som svenska medborgare kunna registreras som arbetssökande.  Även andra områden bör ses över, som möjligheten att delta i svenska för invandrare och rätten till sjukvård.

På kommunal nivå i storstäderna är Miljöpartiet aktivt i förslag om olika typer av insatser.  En fråga som lyfts är att de fattiga som slagit läger måste få bättre förhållanden, det handlar om sanitära förhållanden mm. Det är inte en lösning att köra bort dem från bosättningar utan rimliga alternativ. Det är också viktigt att det finns uppsökare som talar romani.

På EU-nivå vill vi generellt stärka arbetet för mänskliga rättigheter inom EU. Vi ser över hur EU kan få fler och starkare verktyg för sanktioner mot ett medlemsland som bryter mot grundläggande krav på demokrati, respekt för de mänskliga rättigheterna och skydd för minoriteter. Det kan handla om verktyg som att utdöma böter, att ogiltigförklara diskriminerande lagstiftning eller att göra det lättare att tillfälligt frånta landet rösträtten i EU.

Vi vill också se över regelverket för de EU-finansierade projektmedel som finns för att förbättra till exempel romernas situation, i hemlandet och i andra länder. Projektmedlen måste vara tillräckligt stora i omfattning och det måste finnas stöd i ansökningsfasen så att bra projektidéer verkligen tas tillvara. Uppföljningen måste också bli bättre. Idag finns medel avsatta för romsk inkludering som inte används av medlemsländerna. Dessa måste självfallet komma till användning.

.

Maria Ferm (MP)

Niclas Malmberg (MP)

 


[1] http://www.stadsmissionen.se/Socialverksamhet/Nyhetsarkiv-Social-verksamhet/Vart-att-veta-om-tiggeri/