Motion till riksdagen
2014/15:1369
av Niclas Malmberg (MP)

Värna Ärna


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Försvarsmakten ska avbryta samarbetet med privata aktörer om att etablera lågprisflyg på Ärna.

Bakgrund

Våren 2004 togs de första initiativen från ett privat bolag till att etablera lågprisflyg på militärflygplatsen Ärna, centralt belägen i Uppsala. Utifrån Försvarsmaktens dåvarande osäkra framtid på Ärna inleddes ett samarbete som utmynnade i att Försvarsmakten ansökte om verksamhetstillstånd för civil flygverksamhet. Sedan dess har militärflygets framtid på Ärna klarats ut, samtidigt som verksamhetsansökan efter en mångårig process fått förvaltningsjuridiskt godkännande av Högsta förvaltningsdomstolen, trots att miljödomstolen förordat en avstyrkan. Många frågetecken vad gäller miljö­konsekvenserna finns kvar. Hur säkerställs att gifter inte läcker ut i grundvattentäkter? Hur ska ökningen av bullerstörning av närliggande bostadsområden hanteras? Hur kompenseras ökade utsläpp av klimatpåverkande gaser?

Men frågan om lågprisflyg på Ärna handlar inte enbart om miljöfrågor. Även andra risker finns, och att Försvarsmakten nu givits tillstånd att gå vidare med frågan innebär inte att man måste göra det. Tvärtom talar mycket för att projektet bör avbrytas.

Risker

Försvarsmakten har redan lagt ner omfattande resurser på tillståndsprocessen. Men dessa kostnader är ändå ringa i jämförelse med de ekonomiska risker man tar om man går vidare med investeringar för att möjliggöra lågprisflygverksamhet på Ärna. De preliminära kostnadsberäkningar som gjorts visar på en kostnadsnivå runt 300 miljoner kronor – detta för att bland annat bygga om två rullbanor och flytta anläggningar för ljus och nätstationer. Detta är inget som Försvarsmakten har behov av för egen del.

Lågprisflygmarknaden i Sverige är redan mättad. Få exempel finns på flygplatser som klarar sig utan omfattande bidrag. Uppsala kommuns politiska ledning har samtidigt tydligt slagit fast att några bidrag inte kommer att ges till sådan verksamhet på Ärna. Politiskt finns inget intresse för en lågprisflygplats några få kilometer från Stora torget i Uppsala, när Arlanda finns på 20 minuters avstånd med tåg från Uppsala resecentrum. Sannolikheten är därför mycket stor att verksamheten snabbt går i konkurs, varför risken finns att de stora investeringar som Försvarsmakten måste genomföra för att möjliggöra lågprisflyg på Ärna blir direkta ekonomiska förluster.

En risk som inte påtalats lika tydligt under processen är faran med att låta en utomstående verksamhet ha tillgång till en militärflygplats. Det bolag Försvarsmakten samarbetat med har genomgått många ägarbyten och oklara utländska ägarintressen har nu en mycket stor del i bolaget. Även om Försvarsmakten verkar för att särskilja militär verksamhet med lågprisflyget, ger tillgången till flygplatsen för utomstående verksamheter helt klart möjligheter för den som eventuellt har andra syften.

Förslaget

Mot bakgrund av ovanstående föreslås riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Försvarsmakten skall avbryta samarbetet med privata aktörer i syfte att etablera lågprisflyg på Ärna.

.

Niclas Malmberg (MP)