Motion till riksdagen
2014/15:1343
av Solveig Zander och Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Företräde för LVU framför utlänningslagen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga en lagändring så att LVU ges företräde framför utlänningslagen.

Motivering

Enligt barnkonventionen har barn i asylprocessen samma rättigheter som alla andra barn i Sverige. Barn har rätt till en god hälsa och inte minst skydd mot alla former av våld. Om barn far illa eller riskerar att fara illa har sociala myndigheter ett ansvar att ge dem stöd och skydd med stöd av socialtjänstlagen (SoL) och lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). I värsta fall kan det vara avgörande för ett barns överlevnad att samhället går in och tar över vården om barnet. Alla barn i Sverige har rätt till detta skydd mot övergrepp, våld eller andra omsorgsbrister. Detta skydd ska finnas kvar så länge det finns behov av det. Detta har Barnombudsmannen påtalat och kallat till överläggningar om mellan Migrationsverket och Socialstyrelsen. Bakgrunden är att bevaka att Sverige lever upp till sina åtaganden enligt FN:s barnkonvention.

 

Barn som söker uppehållstillstånd i Sverige har samma rätt till skydd som övriga barn i vårt land. Men skydd kan åsidosättas då utlänningslagen har företräde framför LVU om barnet ska utvisas tillsammans med sina föräldrar.

 

Barn som vårdas enligt LVU och som söker uppehållstillstånd, kan beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd under den tid som behövs för vården enligt 5 kap. 12 och 14 §§ utlänningslagen. Andra frågor att titta närmare på är hur verkställighetshinder tillämpas och hur tillståndsgrunden synnerligen ömmande omständigheter används för dessa barn som kan ha stora vård- och skyddsbehov kopplat till LVU.

 

Unicef Sverige har kännedom om och har haft kontakt med barn som riskerat utvisning eller utvisats trots att de samhällsvårdas på grund av föräldrarnas omsorgssvikt eller våld i hemmet. De har sedan dess krävt en lagändring i enlighet med FN:s barnkonvention. Unicef släppte förra året en rapport som undersöker problemområdet och agerandet kring dessa barn. Fortfarande har inget hänt för att stärka skyddet för utsatta barn. Lagstiftningen måste i detta sammanhang förtydligas.

 

Vi anser därför att regeringen måste se över lagstiftningen till skydd för de barn som riskerar utvisning samtidigt som de är under samhällsvård. LVU måste ges företräde framför utlänningslagen, för inget barn ska kunna utvisas under pågående vård och/eller behandling.

.

Solveig Zander (C)

Ulrika Carlsson i Skövde (C)