Motion till riksdagen
2014/15:1340
av Solveig Zander (C)

Barnomsorg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att barnomsorgen ska vara tillgänglig i alla kommuner på oregelbundna tider (natt) och under hela sommaren.

Motivering

I dagens samhälle arbetar allt fler på oregelbundna tider. Yrken där oregelbundna arbetstider hör till vanligheterna är bland annat inom äldreomsorgen, vården och inom handel. I dessa yrkesgrupper är majoriteten kvinnor. Många gånger blir vardagen problematisk och livspusslet blir svårt att få ihop under småbarnsåren. Särskilt utsatta är ensamstående kvinnor. Mer flexibel barnomsorg behövs i Sverige.

 

Det är kommunerna som är ansvariga enligt skollagen att erbjuda barnomsorg om vårdnadshavare behöver detta på grund av arbete, studier eller om barnet är i behov av särskilda behov. Fortfarande finns det kommuner som inte erbjuder barnomsorg på nätter eller under hela sommaren. Vardagen för ensamstående föräldrar med barn är svår med arbetstider mellan 8 och 17.  Det blir ytterligare svårigheter att få ihop barnomsorg om det inte finns tillgängligt under hela dygnet. I den bästa av världar finns den andra föräldern i närheten eller någon annan anhörig eller vän, men det är utifrån den vuxnes behov av hjälp. När det gäller barnen är detta inte en bra lösning då det inte finns en trygghet och vana i barnomsorgen. Barnen har rätt att veta var de ska vara och att det blir en kontinuitet i omsorgen. Barnens behov måste alltid gå i första hand.

 

Barnomsorgen ska också vara öppen och tillgänglig under sommarledigheten. Alla föräldrar, i synnerhet ensamstående mammor inom exempelvis vården, kan inte själva bestämma när de ska vara lediga. Där gäller ett enormt pusslande och en schemaläggning som måste fungera. För att undvika att barnen skickas än hit än dit måste barnomsorgen finnas där den normalt brukar vara.

.

Solveig Zander (C)