Det finns tydliga skillnader i hur män och kvinnor väljer att resa. Det finns påtagliga olikheter i hur män och kvinnor värderar transportsystemet och dess olika delar. I genomsnitt reser män längre sträckor under en dag än vad kvinnor gör, 45 kilometer respektive 34 kilometer. Män gör exempelvis fler arbetsresor medan kvinnor gör fler service- och inköpsresor.
Bakomliggande orsaker till skillnader i resmönster mellan män och kvinnor kan förenklat förklaras av skillnader i förutsättningar, individuella värderingar och hur hushållen fattar beslut om resor som rör hushållet.
Skillnader i förutsättningar kan bland annat förklaras av inkomst, yrkesstatus och geografiska avstånd. Kvinnor arbetar oftare deltid och avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen är ofta kortare för kvinnor än för män. Två framträdande skillnader i värderingar mellan män och kvinnor gäller säkerhet och om det finns småbarn i familjen. Kvinnor värderar säkerhet mer än män.
Kunskapsintensiva tjänster kräver att företagen har hög och specialiserad kompetens. Det i sin tur kräver befolkningsmässigt större funktionella regioner för att matchningen på arbetsmarknaden ska fungera. Sveriges fördel i en globaliserad ekonomi ligger i de kunskapsintensiva delarna av näringslivet. Förmågan till kunskapsdriven tillväxt är alltså i hög grad beroende av storleken på den funktionella regionen. Ur ett jämställdhetsperspektiv är detta extra viktigt då en stor andel kvinnor är verksamma inom kunskapsintensiva yrken.
I syfte att uppnå en mera jämställd arbetsmarknad är det därför en nödvändighet för Sverige att förstora sina funktionella regioner med hjälp av utbyggd infrastruktur. Att ha ett jämställdhetsperspektiv redan på planeringsstadiet beträffande ny infrastruktur är alltså av stor vikt om vi ska kunna nå målen om ett jämställt transportsystem. Därför ska kvinnor och män ha samma möjlighet att påverka transportsystemets tillkomst, utformning, förvaltning och nyttjande. Ett sätt att göra detta är att redan i grupper med makt och inflytande i planeringsprocessen av transportsystemet säkerställa att det finns en jämn fördelning mellan män och kvinnor. Jämställdhetsbegreppet bör i detta sammanhang också definieras bredare än jämställdhet mellan könen och även ses i ett mångfaldsperspektiv där även funktionshindrade blir synliggjorda och bereds full tillgänglighet.
.
Anders Åkesson (C) |
|