Motion till riksdagen
2014/15:1336
av Margareta B Kjellin och Tomas Tobé (M)

En översyn av skyddsjakten och licensjakten på varg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av skyddsjakten och licensjakten på varg.

Motivering

Det finns och ska finnas plats för de stora rovdjuren att leva i Sverige. Samtidigt är det viktigt att rovdjursstammarna utvecklas på ett sådant sätt att inte möjligheterna att bo och verka på landsbygden försämras. Det samlade rovdjurstrycket i Gävleborg och övriga Sverige är i nuläget stort, vilket påverkar fäbodbruket och jakten i området.

 

I augusti 2011 gav regeringen sitt svar på EU-kommissionens motiverade yttrande angående den svenska licensjakten på varg som av kommissionen ansågs vara oförenlig med Sveriges skyldigheter enligt artiklarna 12 och 16 i Europeiska unionens art- och habitatdirektiv. Den viktigaste förändringen som skedde till följd av EU-kommissionens yttrande, och som framgår av regeringens svar, var att ett tillfälligt uppehåll för licensjakten infördes för vintern 2012. Den ersattes då med en utökad skyddsjakt. Inför 2013 och 2014 års skyddsjakt överklagades besluten och jakten stoppades. Skyddsjakt handlar om att skjuta av specifika skadegörande djur, och då gäller det att agera snabbt. Det krävs även tydliga befogenheter för lokala viltvårdsdelegationer som lägger fram förslag.

 

Det är av största vikt att det finns en balans mellan rovdjur, bytesdjur och människor. Att så är fallet har stor betydelse för näringar som fåruppfödning och fäbodliv, men också för jakt och jaktturism. En kontrollerad vargstam är också viktig för att stävja illegal jakt och inte minst för att invånarna ska känna sig trygga. Det är betydelsefullt att den lokala viltvårdsdelegationen och länsstyrelsen är lyhörda för behovet av skyddsjakt på varg. För att kvalitetssäkra både licens- och skyddsjakt på varg bör kriterier slås fast med tydliga och korta handläggningstider samt lokalt anpassade mål för verksamheten. Rovdjurstrycket i Gävleborg bör minskas och handläggningen av skyddsjakt bör kunna ske snabbare än idag.

 

Varje år skadas och dödas flera hundar i Gävleborgsområdet av varg. Även katter har rapporterats försvunna. I Gävleborg har sedan årsskiftet nära 400 vargobservationer bokförts på länsstyrelsens sida ”Rovobs”. Detta är observationer som bör tas på största allvar. En orsak att vargen letar sig till tamdjuren kan vara den stora björnstammen vilket påverkar bytesdjurens antal, och det kan misstänkas att bytesdjuren blir för få till det höga rovdjurstrycket. Det bör ske en snabb hantering och möjlighet att lättare få tillstånd för skyddsjakt.

.

Margareta B Kjellin (M)

Tomas Tobé (M)