De statliga vandringslederna är mer än geografiskt utstakade gångstigar. De är en del av vår gemensamma kulturskatt – en del av ett arv som vi har ett moraliskt ansvar att förvalta, utveckla och värna. Situationen i dag är tyvärr av den arten att det saknas över 100 miljoner till underhåll av det 550 mil långa statliga systemet av vandringsleder i fjällen enligt en översyn som gjorts av Naturvårdsverket.
För att kunna upprätthålla en bra standard krävs att ledmarkeringar, broar, spänger och informationsskyltar rustas upp. Om inte detta sker riskerar vandringslederna att gradvis försvinna. Stigar växer igen och själva strukturen som håller ihop vandringslederna luckras upp – något som inte minst innebär stora risker för ovana vandrare. Rent säkerhetsmässigt är en upprustning ett måste. Rent moraliskt faller ansvaret lika tungt.
En metod, vars huvudsakliga mål är att säkerställa en upprustning som uppfyller de nödvändiga kriterierna, vore att ge arbetslösa ungdomar en möjlighet att jobba med vandringslederna. Det vore ett bra sätt att skaffa arbetslivserfarenhet samtidigt som utfallet kommer alla till gagn. En form för detta kan vara att arbetet utförs inom ramen för ett arbetsmarknadsprojekt där friskvård utgör en central komponent. Detta projekt bör ligga under statens finansieringsåtagande.
Genom att rusta uppvandringslederna värnar vi en viktig del av vårt lands historia. Vi säkerställer att fler ges möjlighet att på nära håll se och uppleva vårt lands underbara natur, samtidigt som vi tillsammans når flera positiva hälsoeffekter.
.
Margareta B Kjellin (M) |
|