Motion till riksdagen
2014/15:1322
av Betty Malmberg m.fl. (M, FP, KD, C)

Förbifart Söderköping behövs


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fullfölja projekt Förbifart Söderköping, som ingår i den nationella transportplanen för 2014–2025, och att inte senarelägga detta.

 

Motivering

Stockholm växer så det knakar. 2030 väntas var fjärde svensk bo i Stockholmsregionen. Det är inte hållbart. Hela Sverige måste leva. Samhällsekonomiskt är det dessutom ett stort slöseri att inte dra nytta av alla de satsningar som under decennier gjorts ute i landet i form av skolor, sjukhus och bostäder som ställs tomma för att återskapas i Stockholm. Vi behöver ett levande Sverige! Goda kommunikationer på väg och järnväg och i telefoni och bredband är därför ett måste.

Alliansregeringen förstod vikten av detta och satsade, i den nationella transportplanen, 522 miljarder på Sveriges infrastruktur för åren 2014–2025. Dessa pengar budgeterades för att användas till underhåll och drift men också till att utveckla infrastrukturen. Att Östergötland föll väl ut i den rekordstora satsningen är ingen överdrift. Regeringen gav bland annat klartecken till Förbifart Söderköping, höghastighetsjärnvägen Ostlänken, kombiterminalen vid Händelö och dessutom fick Trafikverket klartecken att finansiera förstärkningen av Stångådals- och Tjustbanan.

Då det gäller Förbifart Söderköping innebär den föreslagna åtgärden att en ny väg ska byggas väster om Söderköping och att en öppningsbar bro ska byggas vid korsningen med Göta kanal. En förbindelse ska även finnas med den så kallade Skärgårdslänken ut mot Sankt Anna. Syftet med åtgärderna är att öka framkomligheten samtidigt som trafiksäkerheten och stadsmiljön i Söderköping förbättras. Det kommer att göra stor skillnad mot dagens situation då trafiken leds rakt genom tätorten – något som orsakar buller och barriäreffekter och leder till stora fördröjningar, inte minst sommartid.

Enligt den gällande nationella transportplanen (2014–2025) är byggstarten för Förbifart Söderköping beräknad till 2017–2019. Just nu utarbetas en vägplan för hela projektet, vilken väntas kunna fastställas av Trafikverket mot slutet av nästa år. Det viktiga nu är att byggplanerna fullföljs och att projektet inte senareläggs.

Med hänvisning till ovanstående vill undertecknade påtala Förbifart Söderköpings stora betydelse för att förbättra stadsmiljön i Söderköping, arbetspendlingen i regionen och att möjliggöra snabbare godstransporter. Vi menar att det är av stor betydelse för kommunen, arbetsmarknadsregionen och hela sydöstra Sverige att projektet fullföljs enligt gällande tidplan. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

.

Betty Malmberg (M)

 

Finn Bengtsson (M)

Andreas Norlén (M)

Mathias Sundin (FP)

Magnus Oscarsson (KD)

Lena Ek (C)