Motion till riksdagen
2014/15:1318
av Ida Drougge (M)

Förbifart Stockholm


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återuppta arbetet med Förbifart Stockholm.

Motivering

Förbifart Stockholm är en viktig pusselbit för att Stockholm ska kunna fortsätta växa. Utan förbifarten bromsas tillväxten i hela regionen. Människor och företag som bor och jobbar i Stockholm tvingas utan förbifarten att fortsatt lägga allt mer tid på att köa på Essingen – tid som kunde gått till att ta hand om sina barn, nära och kära eller fler arbetade timmar. Kostnaden och konsekvensen av att inte bygga utan försena förbifarten hamnar på oss alla. Bara den samhällsekonomiska förlusten av att försena förbifarten i ett år beräknas till minst två miljarder kronor. Därutöver tillkommer förseningskostnader direkt kopplade till att påbörjade arbeten nu avbryts och att personal med lönekostnader nu inte i samma utsträckning har arbeten att göra.

 

Trafikverket får nu laga efter läge, och försöker självklart att minimera förlusterna. Faktum kvarstår dock att att pausa arbeten på sex månader är att slösa med våra gemensamma skattepengar.

 

För att kunna avgöra om kostnader är värda att ta, försöker vi se till nytta av det vi får. Så vad får vi då för dessa dryga två miljarder? Får vi en bättre väg eller en bättre kollektivtrafik? Nej, tvärtom blir det fortsatt svårt att utöka busstrafiken i Stockholm på grund av biltrafik som idag står i kö. Det enda vi får är ett försenat projekt.

 

Arbetet med förbifarten påbörjades inte igår. Tvärtom har den politiska debatten pågått länge och väl. Samtliga politiska partier i riksdagen visste var de stod i frågan så sent som för några månader sedan när det var val. Denna väntan är därför förgäves och den ekonomiska förlusten ingenting annat än slöseri med människors skattepengar.

 

Riksdagen tillkännager för regeringen att arbetet med Förbifart Stockholm bör återupptas snarast.

 

.

Ida Drougge (M)