Motion till riksdagen
2014/15:1312
av Annika Qarlsson och Kristina Yngwe (C)

Fortsätt med reformer som stärker kvinnors företagande


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att behålla reformer som fungerar för att öka kvinnors företagande i Sverige.

Motivering

Antalet företag som drivs av kvinnor fortsätter att öka och ökningen märks i hela landet. Mellan 2006 och 2012 var ökningen hela 34 procent, enligt Statistiska centralbyrån, SCB, och Tillväxtverket. En jämförande siffra är att under samma period har antalet företag som drivs av män ökat med 19 procent.

 

Centerpartiet gläds åt att satsningarna som gjorts för att främja kvinnors företagande sedan 2006 visar sig ha fungerat. Företagens konkurrenskraft har också stärkts på ett mycket framgångsrikt sätt. Därför vill vi se ett starkt fortsatt stöd för kvinnors företagande, med fortsatt stöd för de politiska reformer som har visat sig fungera:

 

  1. Fortsatt starkt stöd till Tillväxtverket och programmet Främja kvinnors företagande som ska bidra till att skapa tillväxt, konkurrenskraft och förnyelse i svenskt näringsliv genom att fler företag drivs och utvecklas av kvinnor.
  2. Fortsatt stöd till programmet för jämställd regional tillväxt via Tillväxtverket och länsstyrelserna.
  3. Fortsatta satsningar på turist- och besöksnäringen som ökar möjligheten att starta företag på landsbygden.
  4. LOV – ger kvinnor möjlighet att starta företag inom branscher där många redan är verksamma, såsom vård- och omsorgsyrken. LOV ger även kvinnor fler arbetsgivare att välja mellan vilket är en mycket viktig faktor för kvinnors valmöjligheter och ekonomi. Fortsätt verka för att LOV införs i alla kommuner.
  5. RUT – enligt Konjunkturinstitutet en självfinansierad reform som har skapat 17 000 nya jobb, gjort svarta jobb vita och gett framförallt kvinnor arbeten och möjlighet att starta företag. Reformen har även gett framförallt många utrikesfödda kvinnor ett första inträde på arbetsmarknaden, eller start som egenföretagare.
  6. Sänkt restaurangmoms. Den sänkta restaurangmomsen har möjliggjort för företag att anställa fler. Inom restaurangbranschen är det framförallt unga och utrikesfödda som får en möjlighet till ett första jobb. Många av dessa företagare (och anställda) är kvinnor.
  7. Sänkta arbetsgivaravgifter. Det är i småföretagen de flesta nya jobb skapas, 4 av 5 nya jobb till och med. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga är ett viktigt verktyg för att minska ungdomsarbetslösheten.
  8. Fortsatt strävan mot regelförenkling för företagare. Företagare är jobbskapare. Att sträva efter regelförenkling för företagare är ett sätt att underlätta för att fler ska orka starta företag, och därmed ett sätt att skapa fler jobb i Sverige.
  9. Strävan mot samma trygghetssystem inom socialförsäkringarna för företagare och kombinatörer som för anställda. Detta är en mycket viktig aspekt för att fler kvinnor ska våga starta företag, och kunna kombinera företagandet med t.ex. graviditeter eller familj, på ett mer likvärdigt sätt som anställda. Betalar man skatt till staten för trygghetsförmåner måste man också ha rätt att nyttja dem själv. På så sätt får vi fler företagare i Sverige.

 

Om Sverige skulle ha lika många kvinnor som startar företag som vi har män, skulle vi få 75 000 nya företag och 278 000 nya jobb.

Sverige behöver skapa 350 000 nya jobb innan 2020. Därför är dessa reformer extremt viktiga för Sveriges framtid, och för vår gemensamma hållbara välfärd.

.

Annika Qarlsson (C)

Kristina Yngwe (C)