Motion till riksdagen
2014/15:1309
av Daniel Bäckström (C)

Småskalig vattenkraft


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om småskalig vattenkraft.

Motivering

Under året har ett stort antal småskaliga vattenkraftsägare hamnat i en mycket bekymmersam situation. Bakgrunden är att domstolsbeslut inneburit att deras anläggningar från en dag till en annan anses olagliga. Fram tills nyligen har staten ansett verksamheterna lagliga men de är nu enligt länsstyrelsernas bedömning olagliga.

Även Vattenverksamhetsutredningen föreslår att de småskaliga vattenkraftverken ska nyprövas. Det kan enligt vattenmyndigheternas gjorda beräkningar innebära administrativa kostnader på upp till 800 miljoner och fysiska åtgärder motsvarande 400 miljoner under de kommande 6 åren.

Småskalig vattenkraft (effekt understigande 1,5 MW) står för 10 % av den totala vattenkraftsproduktionen och är fördelat på ca 1 700 verksamheter i landet. Det handlar om små verksamheter vars huvudsakliga syfte är att försörja den egna gården eller företaget. Dessa drivs av enskilda personer eller föreningar och bidrar också till att utveckla näringslivet på landsbygden.

Den vattenkraftsägare som tvingas söka nytt tillstånd för en anläggning, som varit i drift i många år, hamnar i en hopplös situation när de administrativa kostnaderna för processen riskerar bli dubbelt så stora som de faktiska för de miljöförbättrande åtgärderna. För en anläggning kan det handla om mellan en halv och en miljon kronor i administrativa kostnader för en enskild prövning, vilket ändå inte garanterar att tillstånd ges. Om kraftägaren väljer att inte driva kraftverket vidare måste en juridisk process påbörjas för eventuell rivning av anläggningen. Även denna tillståndsprocess kan medföra stora kostnader och den enskilde hamnar i en mycket svår ekonomisk situation, som kan innebära personlig konkurs.

Staten måste ta ett större ansvar när administrativa krav från myndighetsutövaren tvingar verksamheter med småskalig vattenkraft att avveckla sig själva på egen bekostnad. Lagstiftningen borde istället för Vattenverksamhetsutredningens förslag utformas så att miljöanpassningen av befintliga anläggningar underlättas så utveckling kan ske med långsiktigt goda ekonomiska förutsättningar för småskaliga verksamhetsutövare. Detta är även viktigt för anläggningar där det idag inte produceras vattenkraft.

Anläggningarna ska bedrivas i enlighet med dagens miljöhänsynskrav och det är viktigt att det löpande görs rimliga avvägningar mellan det allmänna och det enskilda intresset.

.

Daniel Bäckström (C)