Göteborg har beslutat att bygga en ny bro över Göta älv. Bron planeras till 13 meter i jämförelse med den befintliga bron som är 19 meter hög. Den befintliga bron ska ersättas år 2020. En lägre bro riskerar att störa sjöfarten på Vänern.
För att säkra jobb och miljö i Västsverige och Göteborg måste en lösning till vad gäller den nya bron över Göta älv. Det behövs en högre bro med seglingsfri höjd på minst 19 meter för att trygga Vänersjöfarten. Vänersjöfarten innebär miljövänliga transporter och ger en möjlighet till företagsutveckling. Även näringslivet stödjer en högre bro. Det här är en viktig fråga för utvecklingen av företag och jobb i hela Västsverige. En ökning av Vänersjöfarten kan också innebära att fler båtar från Europa kan ta sig in i Vänern.
En lägre bro på 13 meter som nu planeras kommer innebära långt fler broöppningar som kommer ge störningar både i kollektivtrafiken och båttransporterna på Vänern. Utveckling av miljövänliga transporter i regionen, genom Vänersjöfarten, och den företagsutveckling som kommer med en sådan utveckling måste prioriteras varför regeringen bör se över Göteborgs beslut att bygga en ny, lägre bro över Göta älv.
Förutom att se över på vilken höjd bron byggs är det också viktigt att regeringen ser över hur bron styrs. Min uppfattning är att bron ska styras av en oberoende part eftersom ett sådant viktigt regionalt och nationellt intresse är beroende av skötseln och det är viktigt att det är sjöfartens behov som styr broöppningarna.
.
Sten Bergheden (M) |
|