Motion till riksdagen
2014/15:1295
av Sten Bergheden (M)

Alkobommar och kontroll i alla gränshamnar för att stoppa olaglig trafik


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa alkobommar och kontroller i landets alla gränshamnar och gränsstationer för att stoppa drogpåverkade förare och olaglig yrkestrafik.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över om det kan avsättas mer resurser till gränskontrollerna för att stoppa den olagliga trafiken innan den kommer in i landet.

Motivering

Transporterna mellan våra grannländer och mellan våra europiska länder ökar och det är bra att transporterna fungerar väl och att vi kan köpa, sälja och frakta varor på ett smidigt sätt. Problemet är att när vissa företag och chaufförer struntar i regler och lagar, är det idag mycket liten risk för att dessa att bli ertappade. Det kan röra sig om alla tänkbara olagligheter som alltifrån ren smuggling av olagliga varor som stöldgods, onyktra förare, förare utan körkort, stulna bilar, dåliga däck, dåliga bromsar, inga frakthandlingar, olaglig diesel m.m. Detta är en utveckling som måste stoppas eftersom det äventyrar vår trafiksäkerhet och kan slå ut laglig verksamhet.

Jag föreslår därmed att alla gränshamnar och alla övriga gränsstationer får alkobommar som gör att alla måste blåsa till godkänd färg för att få fortsätta.

Det är också viktigt att man prioriterar och skjuter till mer resurser till gränsövervakningen så att vi får fler och mer omfattande kontroller för att minska och begränsa den olagliga trafiken på våra vägar. Olaglig trafik ska stoppas innan den kommer in i landet.    

 

.

Sten Bergheden (M)