Motion till riksdagen
2014/15:1286
av Sten Bergheden (M)

Märkning av kött från djur som slaktas utan bedövning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att Sverige lyfter frågan om halal- och kosherslaktat kött i EU.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att det ska framgå på förpackningen om djuret har bedövats innan halal- och kosherslakten.

Motivering

I Sverige är det förbjudet att genomföra obedövad slakt, vilket innebär att även halal- och kosherslakt genomförs med bedövning i Sverige. Dock är det tillåtet med obedövad religiös slakt i flera EU-länder vilket gör att det enkelt går att importera kött som kommer från djur som slaktats utan bedövning.

När inte detta syns tydligt på köttets förpackningar i affärerna är det stor risk att även de som istället vill ha vanligt slaktat svenskt kött ändå av misstag köper detta importerade kött. Därför bör det tydligt framgå på förpackningarna att köttet är slaktat enligt halal-och kosherslakt-metoden och om djuret har varit bedövat innan eller inte.

.

Sten Bergheden (M)