Motion till riksdagen
2014/15:1285
av Sten Bergheden (M)

Lägre dieselskatt för den svenska åkerinäringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten att sänka dieselskatten för våra svenska åkerier till samma nivå som i övriga EU-länder eller till en ännu lägre nivå för att stärka konkurrenskraften för den svenska åkerinäringen.

Motivering

Många svenska åkerier möter och konkurrerar idag inte bara med olagliga verksamheter utan har också svårt att överleva med anledning av att utländska åkerier har lägre kostnader på såväl arbetskraft som på bränsle.

För att våra svenska åkerier ska kunna klara sig under sådana förutsättningar och kunna möta denna konkurrens krävs det att Sverige sänker sina dieselskatter till samma nivå som övriga EU-länder eller lägre för att stärka svensk åkerinäring.

Idag bedriver många utländska åkerier verksamhet i Sverige. Men till skillnad från de svenska åkerierna tankar de inte här utan istället har de med sig egen diesel för att undvika att köpa dyr svensk diesel. Detta är givetvis en mycket olycklig situation och gör dessutom att Sverige går miste om dieselskatter på dessa utländska lastbilar eftersom de ordnar sin verksamhet så att de inte behöver tanka här i Sverige.

Vi behöver alltså se över förutsättningarna för de svenska åkerierna för att dessa ska konkurrera på lika villkor som åkerier etablerade utanför Sverige. Ett viktigt första steg skulle vara att sänka dieselskatten för våra svenska åkerier för att på så sätt ge dem en mer dräglig vardag att bedriva sin verksamhet i.

.

Sten Bergheden (M)