Motion till riksdagen
2014/15:1281
av Sten Bergheden (M)

Stärka våra äldres rätt att välja mat, boende och omvårdnad


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur vi kan stärka de äldres rätt att välja mat, boende och omvårdnad.

Motivering

Många kommuner och landsting har jobbat med frågan om att stärka de äldres rätt att välja sitt boende, vårdform och mat m.m. Dock är detta långt ifrån tillräckligt.

Många äldre får idag den mat som för dagen serveras. Det ska ses som en självklarhet att man får den mat man vill ha och den ska både se smaklig ut och smaka aptitligt. Ingen människa vill avsluta sin sista tid i livet med att inte kunna få äta det man vill eller att inte få bo där man vill.

Sverige ligger efter i detta avseende. I andra europeiska länder är man mån att ta hand om sina äldre på ett mer personligt samt kärleksfullt sätt. Där ser man valfriheten som en självklar del av de äldres rätt.

Jag anser att vi måste göra en inventering och en omvärldsbevakning på hur andra länder har löst de äldres rätt till valfrihet gällande boende, vård och mat m.m. När vi har gjort det kan vi lära oss av dessa positiva exempel och införa dessa i Sverige.

Våra äldre måste självklart ha rätt till att bestämma över sina liv. Därför bör regeringen se över hur vi på bästa möjliga sätt kan stärka våra äldres rätt att välja mat, boende och omvårdnad.

.

Sten Bergheden (M)