Motion till riksdagen
2014/15:1279
av Sten Bergheden (M)

Fler verktyg till Skatteverket för att få bort olaglig arbetskraft


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över Skatteverkets möjligheter att motverka skattefusk med olaglig arbetskraft.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör ta fram en handlingsplan på hur man ska bekämpa den olagliga arbetskraften.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över straffskalorna för brott avseende utnyttjande av olaglig arbetskraft.
  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör studera hur andra länder i EU har löst detta problem med olaglig arbetskraft och vad man vidtagit för åtgärder.

Motivering

Kreativiteten är stor hos oseriösa företag att genom olika företags- och anställningsupplägg undanhålla skatt från staten. Uppläggen kan innehålla allt från olagliga bemanningsföretag och olagliga anställningar till olagliga egenföretagare. På så sätt går det idag att komma undan med att undvika att betala skatt på arbetskraft.

Det är inte bara kreativiteten som är stor utan även omfattningen av den undanhållna skatten. Det har gått så långt att de oseriösa, olagliga verksamheterna idag slår ut de seriösa företag som följer lagar och regler och betalar sina skatter och sköter sina verksamheter efter de lagar och regler som finns. Detta är en mycket allvarlig situation.

Ofta är även dessa oseriösa företag en del av ett större kriminellt nätverk som bedömer att risken för upptäckt är låg. De kan utveckla sin olagliga verksamhet för att svenska myndigheter inte har rätt verktyg för att bekämpa denna utveckling.

Sverige måste följa utvecklingen och se vad andra länder i vår närhet gjort för att begränsa denna typ av utnyttjande av arbetskraft och ta hem de bästa förslagen till Sverige. För att vi ska kunna ha en fri och öppen arbetsmarknad i Europa måste vi arbeta aktivt med att se till att de som inte följer lagar och regler får kännbara straff för sina brott.

.

Sten Bergheden (M)