Motion till riksdagen
2014/15:1278
av Sten Bergheden (M)

Samma regler och avgifter för kemikalier i EU och Sverige


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att EU och Sverige måste ha samma regler och avgifter för kemikalier.

Motivering

Sverige har haft, sedan EU-inträdet, egna regler och avgifter för olika kemikalier. Detta har fört med sig att våra svenska företag har betalat mer i avgifter och också varit förbjudna att använda vissa kemikalier.

Därmed har vissa företag tvingats att upphöra verksamheten i Sverige och istället flytta utomlands. Konsekvensen är att Sverige tvingas importera produkter och varor från andra länders produktion.

Länder som är medlemmar i EU ska ha samma regelverk. Om vi ska ha andra regelverk måste det gynna svensk produktion, och inte missgynna vår produktion, som visar sig vara fallet idag.

Med samma regelverk upphör också den olagliga importen av produkter från utlandet.

Den olagliga importen av skadliga fabrikat gör så att konkurrenssituationen blir orättvis och missgynnar de företag som försöker följa svensk lagstiftning.

Jag vill därför be regeringen att se över möjligheterna att ta bort de svenska särreglerna för kemikalier och se till att avgifterna blir likvärdiga inom hela EU. Risken är annars att konkurrensen blir lidande och att svenska jobb flyttas utomlands.

 

.

Sten Bergheden (M)