Motion till riksdagen
2014/15:1263
av Oscar Sjöstedt och Paula Bieler (SD)

Avgiftsfri kollektivtrafik för hemvärnssoldater


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hemvärnssoldater ska kunna nyttja avgiftsfri kollektivtrafik.

Motivering

I dagsläget består nästan hälften av Försvarsmaktens tillgängliga personella resurser av hemvärnets soldater. Hemvärnet består av helt frivilliga män och kvinnor som vill bidra till det svenska samhället i händelse av kris eller krig.

 

Dessa frivilliga soldater och befäl har under det gångna året bekämpat skogsbränder och översvämningar. De har bistått i sökandet efter försvunna människor och de har på olika sätt bidragit till att undsätta individer som hamnat i nödsituationer. Det svenska hemvärnet har visat sig vara mycket kompatibelt vad avser att agera under tuffa förhållanden. De individer som tjänstgör inom ramen för hemvärnet gör detta för att de vill bidra till ett bättre samhälle. Ytterst är varje avtalsbunden hemvärnssoldat beredd att med mycket kort varsel mobiliseras för att – i händelse av ofred – med vapenmakt kunna hävda rikets territoriella integritet.

 

Den pekuniära belöning som detta medför är mycket låg och den ersättning för förlorad arbetsinkomst som idag utgår innebär i praktiken att många hemvärnssoldater förlorar ekonomiskt på att vara engagerade inom hemvärnet. Som ett tecken på uppskattning från samhällets sida anser jag att varje hemvärnssoldat bör kunna nyttja avgiftsfri kollektivtrafik medelst sin respektive identitetshandling. Detta avser varje relevant transportmedel, såsom tunnelbana, pendeltåg, buss, spårvagn eller motsvarande inom varje län/region.

 

Det ovanstående bör ges regeringen tillkänna.

 

 

.

Oscar Sjöstedt (SD)

Paula Bieler (SD)