Motion till riksdagen
2014/15:1262
av Oscar Sjöstedt och Paula Bieler (SD)

Höjd ersättning för förlorad arbetsinkomst för hemvärnssoldater


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att höja ersättningen för förlorad arbetsinkomst vid militär tjänstledighet för tjänstgöring inom hemvärnet.

Motivering

Hemvärnet bildades i juni 1940, med anledning av ofreden som då rådde i vår omedelbara omvärld. Vid den tiden präglades hemvärnet av undermålig och obsolet materiel. Under stora delar av kalla kriget kom detta att fortgå, där hemvärnet tilldelades utrustning, vapen och materiel som Försvarsmakten i övrigt klassat som omodern. Även in i modern tid har funnits en närmast nostalgisk bild av hemvärnet som bestående av främst äldre farbröder som av och till gett sig ut i skogen för att genomföra en för allmänheten mer eller mindre obegriplig uppgift.

 

Idag är läget ett helt annat än under andra världskriget eller det kalla kriget. Hemvärnet har modern materiel och medelåldern är lägre än för Försvarsmakten i stort. Inom hemvärnet finns både män och kvinnor. Inom hemvärnet finns människor som är födda i Sverige och i andra delar av världen. Arbetslösa, låginkomsttagare, akademiker, direktörer, städare, poliser och kockar. Hela spektrat av det svenska samhället finns representerat i hemvärnet. Där kan en vd för ett medelstort företag få finna sig i att ta order från en nymuckad gymnasiestudent och det sker häpnadsväckande ofta fullständigt friktionsfritt. Det innebär att hemvärnet – i synnerhet mot bakgrund av den allmänna värnpliktens hastiga och lustiga avskaffande, med de övriga sju riksdagspartiernas goda minne – har kommit att fungera som en ypperlig arena för integration och samförstånd mellan olika grupper i det svenska samhället.

 

Detta är givetvis inte hemvärnets huvuduppgift, men är likväl värt att ha i åtanke. Ett problem är dock att många av de frivilligt anslutna till hemvärnet förlorar ekonomiskt på sitt engagemang. Detta kommer som ett resultat av att man inte blir ersatt för förlorad arbetsinkomst i tillräckligt hög utsträckning. Generellt gäller idag att hemvärnssoldater med en medianinkomst eller bara strax över medianen går ekonomiskt back på sitt engagemang. Detta riskerar att leda till att vissa grupper tappar sin vilja att vara engagerade.

 

Vi anser att den högsta dagpenningen jämte SGI bör utformas på så sätt att ingen med en månadslön på 35 000 kronor bör förlora på att vara engagerad inom det svenska hemvärnet.

 

Det ovanstående bör ges regeringen tillkänna.

 

.

Oscar Sjöstedt (SD)

Paula Bieler (SD)