Motion till riksdagen
2014/15:1250
av Sten Bergheden (M)

Jordbruksverket och Livsmedelsverket måste stötta svensk matexport mer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge i uppdrag till Jordbruksverket och Livsmedelsverket att varje år redovisa hur man har jobbat för att öka svensk livsmedelsexport.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur Jordbruksverket och Livsmedelsverket kan få i uppdrag att avsätta resurser för att stötta svensk matexport.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur Jordbruksverket och Livsmedelsverket kan få i uppdrag att varje år visa hur man har rationaliserat och minskat byråkratin för livsmedelsföretagen och lantbruket i Sverige.
  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur Jordbruksverket och Livsmedelsverket kan få i uppdrag att ta fram en tydlig strategi för hur man kan hjälpa till att öka svensk livsmedelsexport.

Motivering

Våra statliga verk har goda resurser och en stor kapacitet som bör användas mer strategiskt för att hjälpa till att öka svensk livsmedelsexport. När svenska företag ska försöka hitta nya marknader så finns det idag en mängd olika regler som måste uppfyllas för att sälja sina varor.

Därmed bör våra svenska verk få ett tydligare uppdrag att hjälpa till med regelkrånglet. Många företag vittnar istället om att hjälpen har varit begränsad och att man upplevt det som att våra egna verk inte hjälpt till i den utsträckningen som skulle vara önskvärt.

Det är också viktigt att våra statliga verk får ett tydligt uppdrag att redovisa vad man gjort varje år för att underlätta och minska regelkrånglet för svensk livsmedelsexport och hur man minskat byråkratin för livsmedelsföretag och lantbruket i Sverige.

Därför är jag övertygad om att vi behöver ge våra statliga verk ett tydligare uppdrag att hjälpa våra företag att kunna exportera sina produkter; det skapar jobb i Sverige.

Vi behöver också ge ett tydligt uppdrag att verken avsätter resurser för detta och också årligen redovisar hur man kan minska sin byråkrati i dessa frågor.  

 

.

Sten Bergheden (M)