Motion till riksdagen
2014/15:1246
av Sten Bergheden (M)

Frågor om jakt och vapen för beslut i Sverige och inte i Bryssel


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att beslut om jakt så långt det är möjligt ska tas i Sverige och inte i EU.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av det rådande art- och habitatdirektivet.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över art- och habitatdirektivets förbud mot att använda halvautomatiska gevär med större kapacitet än två patroner vid björnjakt.

Motivering

Förvaltning av vilda djur är en nationell angelägenhet. Förutsatt att vissa miniminivåer respekteras när det gäller utrotningshotade arter och djur så bör frågor om varg eller när jakten på exempelvis morkulla ska inledas inte avgöras i Bryssel, utan i Sverige och därmed av de människor som berörs. Därför behövs en översyn av det rådande så kallade art- och habitatdirektivet. Är inte en revidering av direktivet möjlig måste Sverige jobba för att det ska prövas att ge Sverige ett nationellt undantag.

Utfärda nationellt undantag från art-och habitatdirektivets förbud mot att använda halvautomatiska gevär med större kapacitet än två patroner vid björnjakt.

.

Sten Bergheden (M)