Motion till riksdagen
2014/15:1245
av Sten Bergheden (M)

Utred Nato-alternativet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att omgående tillsätta en utredning som ser över de positiva och negativa effekterna av ett medlemskap i Nato.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att öppet redovisa resultatet och se till att det blir en bred diskussion runt ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att genom en folkomröstning fråga det svenska folket om vilken väg man anser att Sverige ska gå i Nato-frågan.

Motivering

Sverige har under en lång tid och under flera regeringar minskat satsningarna på försvaret räknat på andel av vår BNP. Detta är inte längre hållbart.

Sverige, särskilt med tanke på dagens allvarliga internationella läge, kan inte längre utgå från att vår frihet är självklar. Om ett säkerhetspolitiskt läge uppstår krävs det att vi har de resurser som är nödvändiga för att kunna försvara vårt land.

Sverige bör också vidta omgående åtgärder och rusta upp vårt försvar för att kunna hantera ett eventuellt allvarligt läge.

När andra stater kränker vårt lands gränser vid flera tillfällen måste vi reagera. Detta är helt oacceptabelt. 

Vi behöver därmed omgående få igång en debatt om vilka framtida förslag det finns gällande vårt svenska försvar och ett eventuellt medlemskap i Nato. Vi behöver utreda och redovisa öppet om vilka alternativ som finns för att sedan låta det svenska folket kunna avgöra genom en folkomröstning vilken väg vi ska gå när det gäller om vi ska gå med i Nato eller inte.

Ett starkt svenskt försvar eller ett medlemskap i Nato är vad som behövs för att säkra vårt land och våra invånares trygghet.

.

Sten Bergheden (M)