Motion till riksdagen
2014/15:1210
av Lena Asplund och Ulf Berg (M)

Sexuell preferens och blodgivning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att sexuell preferens inte ska påverka om en person får lämna blod eller ej.

Motivering

Bristen på blodgivare i landet är tidvis stor. För att kunna upprätthålla en tillräcklig mängd blod på våra sjukhus är det viktigt att alla som kan bidra med sitt blod ska få göra det, förutsatt att de uppfyller hälsokriterierna.

I regelverket för blodgivning står det att en man som har haft sex med en annan man under de senaste 12 månaderna inte får lämna blod. Det är diskriminerande utifrån både sexuell preferens och kön. Även heterosexuella personer och icke-män kan ha sexuella kontakter som medför högre risk för olika smittspridningar. Det viktiga är att använda säkra metoder för att kontrollera att donerat blod är fritt från sjukdomar och att kartlägga eventuellt sexuellt riskbeteende oavsett sexuell preferens eller kön.

Det nuvarande regelverkets största konsekvens är diskriminering, inte minskad smittspridning. Ett homosexuellt manligt par som lever tillsammans utan smittrisk tvingas med dagens regler att välja mellan att ha sex och ge blod. Regelverket borde ändras så att endast riskbeteenden diskuteras, utan inblandning av sexuell preferens och kön.

.

Lena Asplund (M)

Ulf Berg (M)