Motion till riksdagen
2014/15:1205
av Sofia Damm (KD)

Luckra upp strandskyddet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av strandskyddslagstiftningen för att det ska blir enklare att bygga i glest befolkade delar av landet.

Motivering

Kristdemokraterna har tidigare medverkat till att lätta upp strandskyddet i mer glest befolkade delar av Sverige.

 

Alltjämt får strandskyddsreglerna emellertid orimliga konsekvenser, inte minst i våra mer befolkade regioner. Formuleringarna i lagstiftningen är så luftiga att de kan tolkas hur restriktivt som helst. Under alliansregeringen tillsattes en strandskyddsdelegation för att underlätta tillämpningen av lagstiftningen ute i kommuner och länsstyrelser. Att en lagstiftning är så svår att tillämpa att det krävs en statlig delegation för att hjälpa till är i grunden tecken på att något är fel.

 

Lagstiftningen upplevs också i stora delar av landet som verklighetsfrånvänd. I kommuner där det finns flera mil med obebodd strand och tusentals med sjöar, där det går 3 000 meter strand per kommuninvånare, är det svårt att förstå tanken med strandskyddet. Att ett storstadsperspektiv har använts när strandskyddslagar formulerats är inte rimligt för lagar som ska tillämpas i hela landet. Därför behövs det nu ett rejält omtag i strandskyddsfrågan. Alla de olika åtgärder som vidtagits putsar bara på en lagstiftning som i grunden är orimlig. Vi har nämligen samma strandskydd i hårt exploaterade delar av Stockholms skärgård som i Västerbottens inland. Och lagstiftningen vilar på den bärande principen att allt som inte är uttryckligen tillåtet är förbjudet. Utgångspunkten måste vara tvärtom: allt som inte är uttryckligen förbjudet ska vara tillåtet. I de mer glest befolkade områdena bör bebyggelse vara tillåtet förutom i områden som genom särskilda beslut pekats ut som skyddsvärda. Dagens regler ger också för stort tolkningsutrymme åt enskilda tjänstemän och myndigheter. Men även i exploaterade delar av landet innebär dagens regelverk att äganderätten ibland får en allt för svag ställning. Det viktiga som strandskyddet ska värna om är allmänhetens tillgång till stränder och att skydda unika naturvärden, inte vara en allmän stoppbestämmelse.

 

Det måste till en total översyn av strandskyddslagstiftningen. Översynen ska leda till att det blir enklare att bygga i glest befolkade delar av landet, inte bara i teorin utan även i verkligheten.

.

Sofia Damm (KD)