Motion till riksdagen
2014/15:1203
av Sofia Damm (KD)

Uppvärderad och förbättrad fritidsverksamhet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Skolverket i uppdrag att utfärda allmänna råd om barngruppernas storlek.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda att inkludera fritidspedagogerna i legitimationsreformen.

Motivering

Från barngrupperna på fritids har vuxit kraftigt och personaltätheten minskat avsevärt cirka 18 barn i början av 1980-talet till 40,4 barn år 2013.

 

Många barn tillbringar en stor del av sin tid i förskola, alla barn vistas en stor del av sin tid i skolan, men många barn spenderar också mycket tid på fritids. Att ha sitt barn på fritids är frivilligt för föräldrarna, men det är också för de flesta helt nödvändigt för att kunna förvärvsarbeta. Fritidshemmen ska därför dels stimulera barns utveckling och lärande, dels erbjuda en meningsfull fritid.

 

Fritidsverksamheten glöms lätt bort i skoldebatten, men tiden på fritids spelar självklart en viktig roll för barnens framtid. Det är därför av yttersta vikt att fritidsverksamheten är pedagogisk och meningsfull. Fritidspedagogerna har en viktig uppgift i att möta barnen på deras nivå och förmedla kunskaper och värderingar som, utöver det som är skolans uppgift, är värdefulla att ha med sig i livet. 

 

Fritidspedagoger har en flerårig pedagogisk högskoleutbildning och därmed en hög kompetens att möta barn med olika behov under friare former. Ofta är det lättare att uppnå en mer kamratlig relation mellan fritidspedagog och barn än mellan en lärare i skolan och en elev. Att utveckla barns sociala kompetens, att lösa konflikter och prata om känslor och värderingar är några av de kompetenser som ingår i en fritidspedagogs utbildning. 

 

Storleken på barngrupperna och lärartätheten måste tas på fullt allvar. Genom ett prestationsbaserat stöd till de huvudmän som har små barngrupper eller som minskar storleken på stora barngrupper kan resultat nås. Skolverket bör åter utfärda allmänna råd för barngruppernas storlek.

 

En lägre status på fritidspedagogernas yrke har gjort att det är färre sökande till högskolan och svårare att rekrytera utbildade fritidspedagoger. Ett sätt att uppgradera yrket är att inkludera fritidspedagogerna i legitimationsreformen. Det borde även vara en självklarhet att specialpedagoger, med fritidspedagogutbildning i botten, får samma status som specialpedagoger med läraryrket i botten. 

.

Sofia Damm (KD)