Motion till riksdagen
2014/15:1202
av Sofia Damm (KD)

Stöd till barn med särskilda behov i skolan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av tillämpningen av reglerna om tilläggsbelopp i kommunerna.

Motivering

Barn med särskilda behov som inte får rätt stöd från början löper stor risk att få svåra problem i framtiden. Barn som inte klarar av att gå ut grundskolan, kommer inte vidare till gymnasiet och riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden. En person som hamnar i utanförskap, inte kan försörja sig själv, kommer med stor sannolikhet att må dåligt. Det kommer också vara en hög kostnad för samhället. Om vi ska kunna minska utanförskapet måste resurser sättas in och kraftsamlingen ske innan människor hamnar i det. 

 

 

Sedan den nya lagen om skolpeng trädde ikraft 2010 har barn i behov av särskilt stöd rätt till extra resurser i skolan: ett så kallat tilläggsbelopp för extraordinära stödåtgärder ska betalas ut av kommunen. Men en formulering i Högsta förvaltningsdomstolen från 2012 har medfört en snäv och godtycklig tillämpning av reglerna rörande tilläggsbelopp i kommunerna. Detta har resulterat i att många kommuner har lämnat avslag på sökta tilläggsbelopp utifrån färdiga mallar och utan att se till varje enskild elevs behov. Lagen har kunnat tolkas på ett sätt att inga resurser getts till stöd i själva undervisningssituationen, trots att det just är där speciell kompetens krävs. Tillämpningen av lagen har slagit särskilt hårt mot elever i små fristående förskolor, skolor och resursskolor.

 

Alliansregeringen aviserade i september 2014 att skollagen ska tydliggöras så att det framgår att tilläggsbeloppet syftar till att barn med inlärningssvårigheter får förutsättningar att nå målen för utbildningen och för att kunna fullgöra sin skolgång. Det ska uttryckligen anges att tilläggsbeloppet ska vara individuellt utformat. Tilläggsbelopp ska kunna ges även för åtgärder som har koppling till undervisningen, något som idag i praktiken inte är förenligt med den domstolspraxis som utvecklats. Det kan till exempel handla om en extra lärarresurs eller specialpedagogiska insatser.

 

Det kommer att ta tid innan förslaget kan komma ikraft, därför måste regeringen få till stånd en övergångslösning så att barn i behov av särskilt stöd ska få tillgång till de resurser de behöver och också har rätt till.

 

.

Sofia Damm (KD)