Motion till riksdagen
2014/15:1199
av Jörgen Hellman m.fl. (S)

Telenätet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av bra telekommunikationer i hela landet.

Motivering

Dagligen upplever många människor avbrutna samtal, förlorad täckning och andra problem i mobilnätet. Det är dags att staten agerar för att alla människor ska få ta del av den nya tekniken och möjligheterna att vara uppkopplad när och var man vill. Staten skall inte ta över marknadens ansvar, men kan kräva bättre täckning och skapa incitament för utbyggnad.

Staten bör utreda om aktörer kan använda konkurrenternas nät när det är bättre mot en mindre avgift – detta för att skapa en bättre mobiltäckning i hela landet.

För att Sverige ska kunna utvecklas och befolkningen ska kunna bo kvar på landsbygden måste det finnas ett fungerande telenät. Då behövs kompletteringar av fast och mobilt nät. I vissa fall behövs rejäla investeringar. Regeringen bör ha en plan för hur bredbandsutbyggnaden ska ske i hela landet.

Trots en snabb utbyggnad, täckningskrav och större möjligheter med mobiltelefoner upplever många människor en försämring. Några klagomål som framförts är att det är svårt att ringa, surfa eller skicka sms.

En snabb tillväxt av uppkopplade telefoner leder till kapacitetsbrist i tätbefolkade områden och i gles- och landsbygd där få bor är näten inte tillräckligt utbyggda. Det innebär att det finns ett stort växande missnöje med mobiltelefoni både i städer och på landet.

Operatörerna klarar inte av att leverera kapaciteten till alla de tjänster som människor vill utnyttja. Kunderna upplever att de inte kan komma in på Facebook eller lyssna på Spotify och blir då missnöjda.

Samtidigt som efterfrågan på smarta telefoner bara ökar finns det inget krav på att telefonen ska klara av en viss uppgift eller hur långt ifrån en basstation en telefon ska klara av att ta emot och skicka. Problemet är alltså dels inte tillräckligt utbyggda nät, dels kapacitetsproblem. Staten måste höja kraven på mobilnäten.

.

Jörgen Hellman (S)

 

Maria Andersson Willner (S)

Paula Holmqvist (S)

Peter Johnsson (S)