Den som behöver besöka en tandläkare måste kunna göra det, även om man har en låg inkomst. Så är det inte idag. Riksrevisionens granskning av tandvårdsstödet, som 2008 infördes av den borgerliga regeringen, är mycket nedslående. Det nuvarande tandvårdsstödet fungerar dåligt. Det är till och med fler personer med tandvårdsbehov som inte besöker tandläkaren idag än före reformen. Nästan ingen som besöker tandvården har sett några förbättringar trots att flera miljarder satsats i reformen. Det är hög tid att tandvårdsstödets utformning ses över. Detta är också något som Riksrevisionen föreslagit.
Tandvårdsstödet för vuxna består idag av ett högkostnadsskydd och ett litet tandvårdsbidrag. Högkostnadsskyddet innebär i korthet att patienten betalar alla kostnader själv upp till 3 000 kr. Därefter betalar man 50 procent av kostnaderna mellan 3 000 kr och 15 000 kr. Därefter betalar patienten 15 procent på kostnader över 15 000 kr. Tandvårdsbidraget, som ska uppmuntra till besök hos tandläkaren, är 150 kr per år för personer i åldern 30–74 år. Är man under 30 år eller över 75 år är bidraget 300 kr per år.
Statens tandvårdspengar går inte åt, då många människor med låga inkomster och normala tandvårdsbehov uppenbart anser att det är för dyrt att gå till tandläkare. Nu måste hela konstruktionen av tandvårdsstödet ses över. Statens pengar ska användas för att göra det möjligt för alla att besöka tandläkare vid behov, oavsett inkomst. Regeringen bör därför skyndsamt se över hur resurserna i tandvårdsstödet kan användas på ett mer effektivt sätt.
.
Jennie Nilsson (S) |
|