Motion till riksdagen
2014/15:1190
av Thomas Strand (S)

Ett föräldralyft för skolan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett särskilt föräldralyft för skolan genom att regeringen initierar en dialog med folkbildningens aktörer för att utröna vilka förutsättningar och möjligheter det finns att genom lokala folkbildningsaktiviteter fokusera på föräldrars viktiga roll i skolans arbete.

Motivering

Ett väl fungerande samarbete mellan skola och hem är viktigt för att stötta och förbättra elevers resultat. Det är särskilt viktigt för elever vars föräldrar har en kortare egen skolgång. Många föräldrar efterfrågar också en ökad kunskap om hur skolan fungerar och om hur de på bästa sätt kan stödja sina barn i skolarbetet.

 

Matematik är ett skolämne som många föräldrar upplever vara svårt att ge stöd i, eftersom man inte själv känner sig bekväm med den moderna skolmatematiken. Moderna språk samt fysik och kemi kan också vara sådana ämnen. Överhuvudtaget är det viktigt med föräldrarnas engagemang vid läxläsning.

 

Därför behöver samarbetet mellan skola och hem utvecklas. Härvidlag kan staten ge incitament i syfte att stödja föräldrarnas roll vid läxläsning. Ett utvecklat samarbete mellan folkbildningens aktörer och skolornas huvudmän skulle kunna vara ett sådant exempel på en innovativ åtgärd.

 

Folkbildningens aktörer skulle kunna spela en viktig roll, särskilt studieförbunden som kan mobilisera och nå ut till många föräldrar i hela landet. En samverkan mellan folkbildningen och skolors huvudmän skulle kunna lämna ett värdefullt bidrag till att öka svenska skolelevers kunskapsresultat.

 

Självklart ska folkbildningen vara fri och obunden. Det hindrar dock inte att folkbildningen kan ha en nära och god dialog med offentliga myndigheter, ideella organisationer och näringsliv. Svensk folkbildning kan i samverkan med lokala skolor göra betydelsefulla insatser för att motverka sjunkande kunskapsresultat.

 

Staten, lokala skolor och folkbildningens aktörer skulle tillsammans kunna anta utmaningen att dels ge föräldrar bättre förutsättningar att hjälpa sina barn med läxläsning, dels öka föräldrarnas egna kunskaper i skolämnen och om skolan. Detta skulle kunna ske genom ett särskilt föräldralyft för skolan. Regeringen bör därför ta initiativ till en dialog med berörda aktörer i syfte att utröna vilka förutsättningar och möjligheter det finns för att exempelvis genom studiecirkelverksamhet fokusera föräldrars viktiga roll i skolans arbete.

.

Thomas Strand (S)