Vallagskommittén föreslog våren 2013 att det till valet 2018 ska vara möjligt att e-rösta i Sverige. Vallagskommittén menar i sitt uttalande att e-röstning ska kunna ske över internet, oavsett plats. Att testa e-val i en kontrollerad miljö i vallokalerna hade varit det naturliga. Att däremot e-rösta från valfri dator, från en så kallad okontrollerad miljö, medför två stora problem.
Det första är att valhemligheten kommer i kläm. I en vallokal måste man stå ensam bakom ett bås för att få rösta. På det sättet upprätthålls valhemligheten. På vilket sätt garanteras att ingen står bredvid den som lägger sin röst via internet och påverkar hur denne ska rösta?
Det andra problemet är att systemet kommer att bli komplext. För att säkerställa säkerheten vid e-val i okontrollerade miljöer kommer det att behövas avancerad programvara för säkerhet och identifikation. I jämförelse är dagens system väldigt enkla att förstå. Dom buggar som finns i systemet kommer att kunna hittas och utnyttjas av illasinnade individer. Problemet är bara det att det inte är säkert att administratörerna hittar buggarna och/eller ser vad som händer. Rösterna kan alltså manipuleras utan vetskap från någon.
Om vi trots riskerna väljer ett e-valssystem som ska gå att använda i okontrollerade miljöer, bör det kunna kontrolleras av vem som helst, vilket löses bäst genom att hela systemet släpps som öppen källkod.
.
Helén Pettersson i Umeå (S) |
Björn Wiechel (S) |